Cea mai mare tranzacție cu terenuri arabile mari din 2023. Cât pământ s-a vândut, cine l-a cumpărat și pentru ce sumă

09 01. 2024
teren agricol (2)
Mladen Borisov via Unsplash

Piața terenurilor arabile compacte s-a reîntors anul trecut la un nivel similar cu cel din perioada pandemică, raportându-se 11 tranzacții cu suprafețe ce depășesc 30 de hectare, ce au vizat un total de aproximativ 517 hectare în valoare de 20 milioane de lei (4 milioane de euro), potrivit unei analize realizată de Economica pe baza datelor publicate de către Ministerul Agriculturii și care iau în calcul doar contractele pentru care există avizul final al Ministerului Agriculturii.

Cu un an în urmă, Ministerul Agriculturii a avizat pozitiv 19 tranzacții cu terenuri arabile mai mari de 30 de hectare, adică cu opt mai multe decât în 2023. Tranzacțiile au vizat 800 de hectare de teren, cu  în valoare de peste 7 milioane de euro.

Cele mai mari tranzacții. O întreprindere individuală din Constanța a preluat de la investitori italieni  peste 118 hectare

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cea mai mare tranzacție a vizat un teren de 118,3 hectare din localitatea Grădina, județul Constanța, pentru care o întreprindere individuală (Stanciu Gheorghe), fost arendaș,  a plătit aproximativ 4 milioane de lei (830,7 mii de euro în total sau o medie de 7.000 de euro hectarul). Vânzătorii sunt investitorii italieni Attilio și Gian Franco Beccaria.

Urmează o tranzacție de 102,8 hectare de teren arabil situat pe raza localității Slobozia, Giurgiu, pentru care o altă întreprindere individuală (Gheța Sorin Cosmin) a achitat 6 milioane de lei  (peste 12.100 de euro hectarul). Vânzătorul este SC Danube Land Invest.

Nu în ultimul rând, în 2023 au fost perfectate două tranzacții  a câte 50 de hectare fiecare, în localități și cu cumpărători diferiți, pentru care s-au achitat 2,1 milioane de lei și respectiv 1,7 milioane de lei. Cumpărători au fost o persoană fizică și societatea Agrarcris.

Menționăm că tranzacțiile enumerate anterior se referă exclusiv la terenuri arabile cu suprafețe mai mari de 30 de hectare vândute bloc și raportate, potrivit legislației în vigoare, de Ministerul Agriculturii.

În 2023 au avut loc și alte tranzacții cu suprafețe de teren, despre care Economica a scris în mai multe rânduri.