Timişoreanul Mateiu Corvin Petru, unicul acţionar al companiei Agro Nevada Tim SRL, este pentru al treilea an cel mai mare investitor pe piaţa terenurilor arabile din România, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informaţiilor Ministerului Agriculturii, care trebuie să raporteze toate tranzacţiile cu terenuri mai mari de 30 de hectare.
Fermierul a cumpărat printr-un număr de nouă tranzacţii între 30 şi 55 de hectare o suprafaţă totală de aproximativ 420 de hectare de teren arabil în localitatea Ciacova, Timiş pentru care a plătit aproximativ 11,2 milioane de lei adică în jur de 2,3 milioane de euro. Preţul mediu este astfel de apoximativ 8.000 de euro pe hectar.
Vânzătorul a fost australianul Samir Abboud, prin compania Campello, cu activităţi tot în domeniul agriculturii.
Tranzacţia de 420 de hectare vine după ce, în 2015 şi 2016, fermierul a preluat de la italianul Marchionni Ruggero şi românul Adrian Mocanu un teren de aproximativ 404,2 hectare în locaitatea Voiteg, cu un preţ mediu de 9.180 de euro pe hectar. Este un teren pe care fermierul îl exploata de mai mulţi ani în calitate de arendaş şi pe care a plătit în total 3,8 milioane de euro.
În rest, în 2019, Ministerul Agrculturii a raportat 32 de tranzacţii cu terenuri arabile, în valoare de aproximativ 7,2 milioane de euro. Cea mai mare suprafaţă per lot a fost de 66,8 hectare, în localitatea Paleu din judeţul, pentru care cumpărătorul a plătit în medie 4.500 de euro pe hectar.
Spre comparaţie, în 2016, spre exemplu s-au efectuat 46 de tranzacţii cu terenuri arabile în valoare totală de 9,5 milioane de euro. În 2018, au existat doar două tranzacţii cu suprafeţe mai mari de 100 de hectare dintre care, cea mai mare a fost de 138 de hectare. Este vorba despre o vânzare a trei loturi de teren în valoare de 2,3 milioane de lei (500.000 de euro în total sau aproximativ 3.600 de euro hectarul) ce a fost avizată pozitiv în luna mai.
Menţionăm că în clasamentul celor mai mari tranzacţii cu terenuri arabile în funcţie de suprafaţa acestora, ECONOMICA.NET a luat în calcul achiziţiile cu aviz final a terenurilor mai mari de 30 de hectare, menţionate pe site-ul Ministerului Agriculturii.