Topul celor mai bune 10 credite ipotecare cu dobândă fixă. Majoritatea sunt verzi, iar dobânda fixă este la aproape jumătate față de cea variabilă legată de IRCC

08 09. 2024
Real,Estate,Agents,Bid,Homes,In,The,Project,To,Explain

În prezent, băncile oferă opțiuni de creditare cu dobânzi fixe pe o perioda de câțiva ani, dar și pe întreaga perioada de creditare, acestea oferind o stabilitate financiară pe termen lung. Avantajul principal al dobânzilor fixe este predictibilitatea, în primul rand, deoarece rata lunară nu se schimbă, ceea ce facilitează planificarea bugetului și de asemenea acestea oferă protecție împotriva creșterii dobânzilor în perioade de instabilitate economică.

Dobânzile fixe oferă un avantaj semnificativ, permițând debitorilor să își planifice bugetul, fără a fi afectați de creșterile neașteptate ale dobânzilor. Pe de altă parte, dobânzile variabile reprezintă, într-adevăr, o provocare, însă doar în anumite momente!

În prezent indicele IRCC este 5.86%, iar valoarea acestuia se va menține până la 30 septembrie 2024. Dobânzile oferite de bănci variază în funcție de mai multe criterii, precum: valoarea creditului, tipul creditului (standard sau credit verde), perioada pe care este contractat, avansul solicitat de bancă, opțiunea de virare a venitului la banca respectivă. În ceea ce privește dobânzile care devin variabile după o perioadă de timp, acestea sunt cuprinse între 7.95% și 9.76%. În schimb, dobânzile introductorii sunt cuprinse la ora actuală între 4,90% și 5,75%.

Vă prezentăm în continuare topul celor mai bune dobânzi la creditele ipotecare/imobiliare.

Banca Dobânda Descriere produs
Raiffeisen Bank 4,90% Fixă pe 3 ani, cu asigurare de viață, Casa Ta Verde
BCR 4,99% Fixă pe 3 ani, cu asigurare de viață, Casa Mea Natura
BRD 5,15% Fixă pe 3 ani, cu asigurare de viață, Habitat Verde
Unicredit Bank 5,29% Fixă pe 3 ani, credit ipotecar simplu
CEC Bank 5,45% Fixă pe 5 ani, cu virare venit, Casa Mea Verde
Intesa San Paolo 5,49% Fixă pe 3 ani, credit verde
First Bank 5,49% Fixă pe 3 ani, credit ipotecar simplu
ING Bank 5,59% Fixă pe 5 ani, cu asigurare de viață, virarea venit, EcoLife
Garanti Bank 5,67% Fixă pe 3 ani, Casa Eco
Banca Transilvania 5,75% Fixă pe 3 ani, ipotecar verde

 

Un top al celor mai ”ieftine” credite ipotecare cu dobânzi fixe pe trei sau cinci ani situează pe primele cinci locuri, din punct de vedere al dobânzii aplicate, Raiffeisen Bank, BCR, BRD, Unicredit și CEC Bank. Majoritatea sunt însă promoții pe o perioadă determinată, fie până la finalul lunii octombrie, fie până la sfârșitul anului.

Până la sfârșitul anului, de exemplu, CEC Bank oferă credite ipotecare imobiliare simple cu dobândă fixă de 5,55%, în primii 5 ani, ulterior variabilă, pentru cei care îşi încasează veniturile prin bancă. În cazul celor care  nu primesc salariile în cont CEC Bank dobânda la credit este de de 5,65%.În cazul în care creditul este utilizat pentru achiziţia de locuinţe verzi, dobânda este de 5,45% în primii 5 ani pentru cei care îşi încasează veniturile prin bancă şi de 5,65%, fără încasare venit.

De exemplu, în cazul unui credit ipotecar imobiliar rambursat în rate lunare egale, cu încasare venituri la CEC Bank, în valoare de 250.000 de lei, pe 25 de ani, valoarea primei rate va fi de 1.642,93 lei, iar suma totală de rambursat 565.610,13 lei. Calculul reprezentativ a fost efectuat pentru o dobândă fixă în primii 5 ani şi ulterior variabilă, rata dobânzii fiind de 5,55 % / an cu DAE de 7,73 %. Comisionul de rambursare anticipată este zero iar comisionul de analiză dosar este de 500 de lei. Campania CEC Bank durează până la 31.12.2024.

În următorul eșalon de cinci bănci cu dobândă fixă se situează Intesa San Paolo Bank, First Bank, ING Bank, Garanti Bank și Banca Transilvania. Trebuie menționat că topul dobânzilor fixe include majoritar creditele acordate de bănci pentru imobile verzi, updatate din punct de vedere ecologic, acestea fiind cele mai mici din piață. În plus, dobânzile pentru creditele verzi sunt incluse în majoritatea promoțiilor deoarece populația cauta în special centre rezidențiale noi, care se încadrează în această categorie de imobile verzi. În general, oferta băncilor la creditele verzi include o dobândă cu circa 1% mai mică decât dobânda pentru imobile vechi.

În cazul creditelor cu dobânda variabilă, legată de IRCC, fluctuațiile sunt între 7,95%, cea mai mică dobândă variabilă și 8,65%, cea mai mare.

IRCC a fost introdus ca un indice de referință pentru creditele în lei, având scopul de a reflecta costul real al creditării. De la apariția sa, IRCC a avut o evoluție variabilă, influențată de condițiile economice și de politica monetară a BNR. În ultimii ani, IRCC a fost în creștere, ceea ce a dus la o majorare a costurilor de creditare pentru consumatori. Aceasta a generat o atenție sporită asupra opțiunilor de creditare cu dobândă fixă, care oferă o mai bună predictibilitate a costurilor pe termen scurt.