Topul celor mai bune programe antivirus gratuite din 2018. Tu cum îţi protejezi calculatorul?

Un program antivirus cu servicii premium oferă mai multe funcţii, cum ar fi controlul parental, filtre anti-spam, scanarea sistemului şi firewall-uri avansate. Acest lucru le face mai potrivite pentru utlizatorii care folosesc calculatorul intensiv şi care doresc securitate suplimentară. Însă, şi ceilalţi utilizatori pot obţine protecţie de calitate şi chiar pe gratis pentru că majoritatea furnizorilor de securitate oferă programe antivirus fără plată.
Lidia Neagu - joi, 27 dec. 2018, 19:25
Topul celor mai bune programe antivirus gratuite din 2018. Tu cum îţi protejezi calculatorul?

Astfel, dezvoltatorii obţin acces la mai multe dispozitive din care pot colecta date și, prin urmare, își pot îmbunătăți platformele de securitate, deci nu este în interesul lor să reducă volumul de protecție oferit de versiunea gratuită.

Windows a parcurs un drum lung din punct de vedere al securității, dar soluția încorporată Windows Defender, este ultima aplicație antivirus în care ar trebui să aveți încredere pentru a vă menține sistemul curat, potrivit Techradar.

Iată topul celor mai bune download-uri de soluţii de securitate din 2018 întocmit de publicaţia americană:

1. Bitdefender Antivirus Free Edition

Operează pe: Windows, Mac, Android | Versiunea: 2018 | Funcţii: protecţie phishing, analiza comportamentală, scanări automate

Versiunea gratuită de securitate oferită de compania românească Bitdefender a fost declarată cea mai bună soluţie antivirus pentru anul 2018 deoarece are un design curat, uşor de folosit, iar mecanismele de scanare ale calculatorului sunt bine construite şi sunt aproape universal mai rapide decât media din industrie.

Insistența versiunii gratuite asupra funcționării în modul autopilot este însă o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte face ușor procesul de gestionare a virusului, dar pe de altă parte utilizatorul îşi pierde controlul asupra acestuia. Acest lucru este important pentru că au existat situaţii în care antivirusul s-a comportat neprevăzut şi anormal, precum incidentul de acum câţiva ani când Antivirusul Panda s-a autoidentificat ca un virus şi a blocat un număr mare de sisteme Windows.

2. Avast Free Antivirus

Operează pe: Windows, Mac, Android | Versiunea 17 | Funcţii: detecţia viruşilor, gaming mode, manager de parole, scaner pentru malware 

Avast care a cumpărat divizia de antivurs a celor de la AVG, încă nu a reuşit să integreze complet cele două soluţii, în ciuda faptului că acestea au fost achiziționate oficial la jumătatea anului 2016. Compania recent combinată spune că cele două produse antivirus gratuite vor rămâne separate, deși în curând va apăre un pachet antivirus comun. Evident, însă, Avast are acum mult mai multe date cu care să lucreze, având în vedere extinderea bazei de utilizări efective (și, prin urmare, a rețelei sale de detectare a amenințărilor) la 400 de milioane de utilizatori.

Ultima ediție a programului Avast Free Antivirus adaugă un mod automat de gaming pentru a bloca pop-urile și pentru a reduce încărcarea sistemului atunci când jucaţi un joc care consumă resursele procesoarelor, ceea ce este într-adevăr foarte util, iar interfața a primit un upgrade. De asemnea, oferă și un manager de parole.

3. Sophos Home

Operează pe: Windows, Mac | Versiunea: 17 | Funcţii: detecţia viruşilor, protecţie anti phishing, control parental, protejează până la 10 calculatoare

Prezentat ca o soluţie de „securitate de afaceri de calitate”, Sophos Home face puţin mai mult decât majoritatea software-ururilor antivirus gratuite, și, de fapt, pare mai potrivit pentru familii.

Antivirusul oferă protecția standard împotriva virușilor și protecția anti-malware, împreună cu unelte de browser precum anti-phishing și, cel mai important, controlul conținutului. Combinată cu un management central de până la zece calculatoare, aceasta înseamnă că părinţii pot bloca opțiunile de navigare pe internet ale copiilor lor.

Deși Sophos Home a avut mereu notificări pe desktop, nu a existat nici o versiune premium a software-ului pentru a încuraja un upgrade la versiunea gratuită. Acest lucru s-a schimbat în februarie, odată cu lansarea Sophos Home Premium.

4. Kaspersky Free

Operează pe: Windows | Versiunea: 18.0.0.405 | Funcţii: scanare în timp real, sistem anti-phishing, scanarea email-urilor, protecţie spyware

Versiunea plătită a software-ului de securitate Kaspersky Windows se plasează frecvent în topurile celor mai bune soluții de prevenire a virușilor, iar AV-TEST a dat din nou o notă mare în ultimul său ciclu de testare.

Bineînţeles, Kaspersky Free este o versiune redusă a programului complet. Varianta gratuită nu are funcţii suplimentare, cum ar fi protecția vieții private și spaţiu de plată în condiții de siguranță, şi se concentrează pe protecția puternică gratuită pentru PC. Rezultatul este un software extraordinar de ușor de utilizat și de navigat, care face o treabă eficientă de a vă menține calculatorul protejat de viruși.

Folosind mecanismele motorului de scanare a suitei plătite, Kaspersky Free este greu de păcălit de către viruși și de troieni. Un alt punct foerte este că nu deranjează mereu cu pop-urile cu reclame pentru a trece la versiunea completă.

5. Avira Free Antivirus

Operează pe: Windows, Mac, Android, iOS | Versiunea: 2018 | Funcţii: detecţia viruşilor, protecţie phishing, VPN încorporat, tool-uri pentru optimizarea sistemului

Avira Free Antivirus pentru Windows continuă să obțină un punctaj ridicat în programul de testare AV-TEST, care elimină 99,7% din amenințările testate și, în general, nu ocupă prea mult spaţiu pe hardware.

Are o interfață curată și prietenoasă și arată rezultate false pozitive minime. Introducerea unei suite de securitate gratuite care să ruleze opțional alături de aceasta – cu protecție ransomware și phishing, trafic de 500 MB/lună pe VPN au făcut ca Avira să fie unul dintre cele mai bune pachete antivirus gratuite din 2018.

Cu toate acestea se află la coada clasamentului şi acest lucru se datorează bâzâitului constant. Există un anumit nivel de pop-up-uri și reclame pentru un ca un produs gratuit să fie acceptabil, iar Avira a început să treacă limita. 

În orice caz, trebuie reţinut că orice antiviru e bun, indiferent că e gratuit sau premium, decât niciun fel de protecţie.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...