Cele trei branduri sunt urmate în top 10 de Dorna, Arctic, Dacia, Elmiplant, Aqua Carpatica, Farmec şi Petrom.
Clasamentul continuă cu Jolidon, Poiana, Fares, Rom, eMag, Bucovina, Mobexpert, Doina, Joe şi Triumf.
‘Dacă acum cinci ani vorbeai despre branduri româneşti, interlocutorii întrebau miraţi dacă avem 50 de branduri. Aveam, dar nu erau promovate, şi nu ne pasă de ele! După cinci ani în care am promovat şi prezentat cele mai puternice 50 de branduri româneşti, am realizat anul acesta primul top 100 cu branduri româneşti puternice’, a declarat Marta Uşurelu, redactor-şef, revista Biz, citat într-un comunicat de presă.
În clasamentul de anul acesta se remarcă o evoluţie a bunurilor de folosinţă îndelungată (Artic, Dacia), a serviciilor (Petrom, branduri bancare, Medlife) şi a retailului online şi offline (eMag, Dedeman, Mobexpert).
Această evoluţie ar putea indica o revigorare a încrederii consumatorilor în posibilitatea de a-şi recăpăta stabilitatea de zi cu zi. Revenirea bunurilor de folosinţă îndelungată şi a serviciilor în top fiind un indicator de depăşire psihologică a crizei, se arată în comunicat.
Studiul are la baza 1.000 de interviuri online şi este reprezentativ la nivel urban, la nivel de regiune, grad de urbanizare, împărţire pe sex şi vârstă a populaţiei între 18 – 55 de ani, menţionează realizatorii.
Performanţa mărcilor româneşti este măsurată în baza a patru indicatori: investiţia de afectivitate în marcă, puterea mărcii, gradul de utilizare şi notorietatea ei.
Respondenţii au realizat alegeri multiple între mărci în urmă cărora a fost calculat un indice de preferinţă. Analiza mărcilor a fost realizată la nivel de categorie, indicele obţinut fiind ulterior analizat împreună cu indicele de importantă al fiecărei categorii.