RATB, executată silit de Fisc. Este cel mai mare datornic din România

RATB are datorii totale de 443 de milioane de lei, dintre care 221 de milioane de lei restanţe la plata TVA şi 222 de milioane de lei dobânzi şi penalităţi, conform datelor de la ANAF, valabile la 31 decembrie 2013. Regia Autonomă de Transport Bucureşti mai are şi datorii de 23,7 milioane de lei către bugetul asigurărilor sociale, sumă pentru recuperarea căreia s-a declanşat executarea silită. RATB trece pe primul loc în topul datornicilor la bugetul de stat, asta după ce prima poziţie a fost ocupată ani la rând de Compania Naţională a Huilei
Economica.net - Dum, 02 feb. 2014, 08:15
RATB, executată silit de Fisc. Este cel mai mare datornic din România

Cea mai mare parte a sumei, adică 22,1 milioane de lei, reprezintă sumele care ar fi trebuit plătite de RATB la buget drept contribuţie a angajatorului către bugetul asigurărilor sociale.

În plus, RATB mai are datorii şi la fondul asigurărilor de sănătate, de circa 7 milioane de lei, sumă care reprezintă aproape în totalitate contribuţia ce trebuia plătită de angajator în contul asigurării sociale a angajaţilor.

Directorul general al RATB, Adrian Câmpurean  şi-a înaintat demisia la jumătatea anului trecut, motivând că nu are bani suficienţi pentru modernizarea RATB. „Am demisionat, principala problemă fiind subfinanţarea Regiei Autonome de Transport Bucureşti, astfel că eu consider că nu pot să asigur managementul şi nu pot să-mi îndeplinesc obiectivele propuse. Bugetul aprobat este cu 25 la sută mai mic decât suma pe care am solicitat-o”, a declarant el după ce a demisionat.

După demisia acestuia, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a spus că Regia se poare descurca cu ce are şi că din partea Primăriei, în subordinea căreia se află, nu va primi mai mult.

„Nu mai dau bani pe brice, ace şi popice. „Asta e o ipocrizie. La RATB, în fiecare an, mi-au cerut creşterea participării Primăriei. Au cerut mereu mai mult cu 30 la sută. Nu am putut sa le dau pentru că nu am buget“, a spus Oprescu, El a spus că majorarea biletelor RATB nu este o necesitate, ci un mod prin care „ei” să îşi acopere cheltuielile.

Preţul unei călătorii cu autobuzul, troliebuzul sau tramvaiul este, în Bucureşti, de 1,3 lei, iar un abonament lunar pe toate liniile urbane costă 50 de lei.

Conform datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la 31 decembrie 2013, RATB avea obligații restante către bugetul de stat în valoare de 443 milioane de lei, aproape 100 de milioane de euro. Aproximativ jumătate din suma totală restantă, 222 de milioane de lei reprezintă dobânzi și penalități, iar 222 de milioane de lei restanţe la plata TVA. Este pentru prima data când RATB se află pe lista datornicilor și mai ales pe primul loc.

În 2009, profitul brut al RATB se ridica la aproape 4,2 milioane de lei, iar în 2010 a scăzut la 2,57 milioane de lei. Anul următor, adică în 2011, profitul brut al regiei s-a înjumătățit față de 2010, de la 2,57 mil lei la 1,09 milioane de lei. O scădere similară s-a înregistrat și în 2012, an în care RATB a raportat un profit brut de numai 666.678 de lei. Practic, profitul Regiei a scăzut de peste 6 ori în perioada 2009-2012.În același timp, numărul de salariați a scăzut în fiecare an, de la aproape 12.000, în 2009, la doar 10.949 la finele anului 2012.

Pe locul 2 în clasament se află Compania Națională Poșta Română, cu o sumă restantă de 175 milioane de lei, mai mare cu 73 de milioane față de obligațiile restante înregistrate la 31 decembrie 2012. Pe poziţia a treia se află Electrocentrale București (ELCEN), care la 31 decembrie 2013 avea obligații restante la bugetul de stat în valoare de 168 milioane de lei.

Vezi lista completă a datornicilor la bugetul de stat aici

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri, după ce OMV AG a anunţat că Rusia va stopa livrările de sâmbătă, transmite Bloomberg....
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Schimbările din piața auto au adus multe vești neplăcute pentru toți membrii săi, fie ca sunt producători, fie ca ...
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă ...
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...