Topul companiilor din Europa Centrală. Cum stau firmele româneşti

România se află pe locul doi în Europa Centrală după creşterea medie a veniturilor celor mai mari companii locale în 2011, însă indicatorii din primul trimestru sunt inferiori celor din perioada similară a anului trecut, a declarat, miercuri, George Mucibabici, preşedintele Deloitte România.
Economica.net - mie, 05 sept. 2012, 08:40
Topul companiilor din Europa Centrală. Cum stau firmele româneşti

„În 2011 a continuat trendul de creştere a veniturilor companiilor analizate, dar creşterea medie a fost mai mică decât în 2010. De remarcat însă că trimestrul unu din 2012 faţă de trimestrul unu din 2011 arată mult mai prost ca profitabilitate, ca venituri. Profitabilitatea a scăzut la majoritatea companiilor, ceea ce nu este o perspectivă optimistă. România însă în contextul regional a performat bine din punct de vedere al creşterii economice, fiind în linie cu regiune”, a spus Mucibabici, la lansarea raportului Deloitte Europa Centrală Top 500 2012.

România este a cincea ţară din Europa Centrală după numărul de companii reprezentate în top 500 realizat după rezultatele obţinute în 2011 de firma de consultanţă Deloitte, cu 37 de companii, ale căror venituri totale cumulate au fost de 39,6 miliarde de euro, în urcare faţă de 2010.

În 2010, România era prezentă cu 38 de companii, ale căror venituri cumulau 37,49 miliarde de euro.

Creşterea medie a veniturilor companiilor din top în 2011 faţă de 2010 a fost de 9-10% în regiune, iar România este pe locul 2, cu un avans mediu de 16%, după Letonia.

Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 ţări se află la a şasea ediţie şi ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii pe anul calendaristic precedent.

OMV Petrom este cea mai bine plasată companie în clasament, pe locul 16 în regiune, în scădere de pe 14 în 2011. Pe următorul loc se află Automobile Dacia, pe 41, faţă de 42 în 2010, urmată de Rompetrol Rafinare (43 faţă de 24) şi Petrotel Lukoil (116 faţă de 118).

„Este important de remarcat că deşi numărul companiilor româneşti din clasamentul acestui an a scăzut de la 38 la 37, veniturile lor cumulate au avansat cu peste 5%, în tandem cu tendinţa de creştere regională”, a declarat, miercuri, la prezentarea raportului, Ahmed Hassan, managing partner Deloitte România.

Din cele 37 de companii româneşti din clasament, 86,5% au raportat venituri mai mari în 2011, faţă de 2010. Dintre companiile care au raportat venituri în scădere, 4 sunt active în industria de tehnologie, media şi telecomunicaţii.

Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat în continuare de industria energiei şi resurselor (13 companii), urmată de industria bunurilor de larg consum şi transporturi (11 companii), industria prelucrătoare (7 companii), tehnologie, media şi telecomunicaţii (5) şi industria farmaceutică (1).

Interagro, Celestica, Oscar Downstream şi Michelin România sunt companiile româneşti nou intrate în top, pe locurile 26, 30, 32, respectiv 36. Cele mai mari ascensiuni le-au avut Cargill Agricultura, (în ascensiune cu 155 de poziţii, de pe 481 pe 326), E.ON Energie, care a urcat 129 de locuri (de pe 336 pe 207) şi Renault Industrie Roumanie (116 locuri, de pe 343 pe 227).

Pe de altă parte, compania de telecomunicaţii RCS&RDS a căzut pe ultimul loc în topul celor mai mari 500 de companii din regiune, după ce anul precedent se situa pe poziţia 482.

Dintre companiile controlate de stat, Hidrolectrica, Transelectrica şi Romgaz au reuşit anul trecut să obţină venituri care le-au plasat în primele 500 de firme din regiune.

Cea mai importantă pierdere în top a fost înregistrată de Nokia, care a căzut de la 93 pe 215, căderi în clasament fiind înregistrate şi de companii precum Enel, GDF Suez, Carrefour România sau Orange.

Evoluţia companiilor în 2012 va fi influenţată de incertitidinile din zona euro, dar şi de cele din România, estimează reprezentanţii Deloitte.

„Anul 2012 va fi în continuare sub semnul incertitudinii. Criza din zona euro se va menţine, rata şomajului va fi o problemă a Europei, iar situaţia din Grecia şi alte state membre va avea impact şi asupra celorlalte state. La acestea se adaugă şi incertitudinile din România, astfel că încrederea investitorilor va suferi”, a afirmat Ahmed Assan.

În două clasamente regionale separate ale primelor 50 de bănci, respectiv societăţi de asigurări, România este prezentă cu cinci bănci, faţă de două anul trecut şi cu cinci firme de asigurări, număr similar cu cel de anul trecut.

BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank şi Raiffeisen sunt în ordine băncile româneşti prezente în top 50, ultimele trei fiind nou intrate pe poziţiile 42, 44 şi 46. Astra Asigurări, Allianz-Ţiriac, Omniasig, Groupama au rămas în clasament, în timp ce Asirom a intrat în top pe locul 48. Companiile de asigurări s-au plasat mai prost decât anul trecut, în timp ce BCR a urcat o poziţie, până pe 8, iar BRD s-a menţinut pe 15.

La nivelul regiunii Polonia domină în continuare clasamentul, cu 167 de companii (33,4% din total), aceasta fiind urmată de Cehia, cu 84 de companii, Ungaria (58) şi Ucraina (50). Veniturile totale la nivelul regiunii au crescut de la 612,14 miliarde de euro la 707,4 miliarde de euro, depăşind nivelul anterior crizei – 665,73 miliarde de euro, din raportul din 2009.

Cea mai mare companie în regiune este PKN din Polonia (industria petrochimică, venituri de 25,9 miliarde de euro), acesta fiind urmată de MOL Ungaria (19 miliarde de euro) şi Skoda Auto Cehia (peste 10 miliarde de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...