Farmexpert, care aparţine multinaţionalei Walgreens Boots Alliance, ocupă detaşat prima poziţie în topul firmelor care au încheiat cele mai mari contracte prin procedura online sau licitaţie electronică în SEAP, valoarea celor aproximativ 4.700 de contracte depăşind 2,5 miliarde de lei, conform statisticilor sistemului.
Farmexpert este unul dintre cei mai importanţi distribuitori de medicamente şi parafarmaceutice din România, înregistrând în 2015 o cifră de afaceri netă de 2,8 miliarde de lei şi un profit net de aproximativ 75 de milioane de lei, aşa cum rezultă din informaţiile postate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Compania a fost înfiinţată în 1996 de omul de afaceri Eugen Baciu, iar zece ani mai târziu a devenit membră a multinaţionalei Walgreens Boots Alliance, care are sediul în Statele Unite.
Pe a doua poziţie s-a situat Mediplus Exim, firmă ce a încheiat circa 3.060 de contracte, a căror valoare a depăşit 1,79 miliarde de lei. Mediplus este unul dintre principalii jucători de pe piaţa distribuţiei de produse farmaceutice şi parafarmaceutice din România, care şi-a început activitatea în 1994. În urmă cu un an, compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 3,36 miliarde de lei şi un profit net de 88 de milioane de lei. Mediplus, alături de farmaciile Sensiblu, fac parte din grupul A&D Pharma.
Al treilea loc a fost ocupat de Polisano, valoarea celor aproximativ 4.100 de contracte depăşind un miliard de lei.
Polisano este una dintre principalele companii din domeniul importului şi distribuţiei de produse farmaceutice, parafarmaceutice, cosmetice şi aparatură medicală de pe piaţa din România. Firma a fost înfiinţată în 1993 şi face parte din primul grup de firme cu capital integral românesc care oferă servicii integrate în domeniul sanătăţii: producţie şi distribuţie de medicamente, reţea de farmacii, policlinici cu laboratoare de analize proprii, clinici şi spitale, centru de fertilizare in vitro. În 2015 Polisano a înregistrat o pierdere netă de 35 de milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de 527 de milioane de lei. În toamna acestui an, compania a intrat în insolvenţă, afacerile scăzând cu 60%.
Compania Construcţii Erbaşu SA se plasează pe locul patru. Deşi a încheiat doar nouă contracte, valoarea totală a acestora a depăşit un milliard de lei. Societatea a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 407 milioane de lei şi un profit net de 27,5 milioane de lei. Compania este controlată de oamenii de afaceri Cristian şi Alexandru Erbaşu. Societatea a fost înfiinţată în 1990, ca întreprindere mică, cu capital integral românesc. Din anul 1991, compania – păstrându-şi caracterul de afacere de familie – s-a transformat în Societate pe Acţiuni, ca acţionari fiind cooptaţi o serie dintre angajaţii aflaţi încă de la început în firmă.
Farmexim se poziţionează a cincea în acest top, valoarea celor 1.734 de contracte încheiate fiind de circa 950 de milioane de lei. Compania a avut în 2015 un profit net de 18 milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de 1,76 miliarde de lei.
Farmexim este prima companie de import şi distribuţie de produse farmaceutice de pe piaţa românească, înfiinţată în anul 1990, în Bucureşti. În prezent compania este unul dintre cei mai importanţi distribuitori de produse farmaceutice cu capital 100% românesc, dezvoltându-se trei entităţi: Farmexim, Help Net şi Green Net. Farmexim este controlată de omul de afaceri Ovidiu Buluc.