Clubul exclusiv al latifundiarilor din România a primit anul acesta două nume noi venite de peste hotare, arată datele furnizate ECONOMICA.NET de către APIA. Potrivit unui clasament realizat în funcţie de suprafeţele pe care agenţii economici le-au declarat Agenţiei de Plăţi în cererea privind plata unică pe suprafaţă, pe poziţiile nouă şi zece figurează companiile Agrinatura SRL din Teleorman, respectiv Zimbrul SA din Ialomiţa.
Agrinatura SRL este deţinută indirect de fondul american de investiţii Paine & Partners, care a achiziţionat în vara anului trecut compania Spearhead International Ltd, unul dintre cei mai mari producători britanici din agribusiness-ul Uniunii Europene. În acest fel americanii au ajuns să exploateze în România, prin mai multe societăţi printre care şi Agrinatura SRL, aproximativ 18.200 de hectare de teren arabil, în mare parte arendat de companiile pe care Spearhead le controlează.
Zimbrul SA este deţinută, potrivit datelor furnizate de termene.ro, de către Nutre Farming SRL, parte a grupului portughez Nutre. Potrivit unui anunţ al companiei, la finele lui 2015, producătorul portughez de cereale, care a intrat pe plan local în 2005, exploatează peste 25.200 de hectare în România.
Un top dominat de străini
Tot în premieră, anul acesta numărul străinilor cu cele mai mari suprafeţe de teren l-a devansat pe cel al românilor, puterea de forţe fiind de 6 la 4. Astfel, primul cel mai mare latifundiar străin este omul de afaceri italian Luciano Martini care controlează compania Emiliana West Rom SRL. Potrivit unor estimări din piaţă, compania exploatează în jur de 12.000 de hectare de teren în judeţul Timiş, fiind cel mai mare cultivator de cereale din judeţ. Urmează, pe poziţia a cincea în clasament, Maria Trading SRL, una dintre societăţile grupului Maria deţinut de mai mulţi cetăţeni libanezi (Sarkis Sarkis, Laoun Youssef, Saad Iskandar). Potrivit informaţiilor oferite ECONOMICA.NET de companie, Maria Trading exploatează anul acesta în jur de 12.000 de hectare, din care aproximativ 10.000 sunt arendate. Din grup mai face parte şi Agro Chirnogi care are în desfăşurare un contract cu ADS pentru 9.414 hectare în judeţul Călăraş, dar compania nu figurează în topul celor mai mari exploatatori de pîmânturi din România.
A şaptea cea mai mare suprafaţă de teren exploatată o cultivă anul acesta societatea Campo D’Oro din judeúl Timiş, ún business creat de italianul Giovanni Roncato şi trecut ulterior în portofoliul danezilor de la Ingelby. „La noi Campo D Oro exploatează în jur de 2.000 de hectare, dar are terenuri şi în alte comune. În total cred că administrează 6-7.000 de hectare. Fac agricultură foarte modernă. Cultivă cereale, în special grâu, porumb, rapiţă, dar au început să pună şi alune sau afine pe suprafeţe mai mici”, a declarat pentru ECONOMICA.NET primarul din Oloşag, Timiş.
Grupul danez de ferme de familie Ingleby mai controlează însă şi alte companii cu afaceri în cultivarea cerealelor. Printre acestea se numără Cross Wind SRL, care deţine în judeţul Timiş culturi vegetale şi ferme de animale şi Green Gate SRL. În total, conform raportărilor financiare, Ingleby exploatează 19.290 de hectare de teren şi peste 7.200 de hectare de pădure în România.
Nu în ultimul rând, pe poziţia a opta după suprafaţa exploatată este compania Delta Rom Agriculture deţinută de Fri-EL International Holding, o societate cu sediul social în Luxemburg care desfăşoară în România proiecte pe segmentul energiei regenerabile. Compania exploatează în jur de 10.000 de hectare în România.
Topul latifundiarilor români
Constantin Duluţe, omul de afaceri care a preluat business-ul defunctului Culiţă Tărâţă din Insula Mare a Brăilei, rămâne cel mai mare latifundial al României, potrivit clasamentului APIA. Cu peste 56.200 de hectare luate în concesiune de la Agenţia Domeniilor Statului, Duluţe este greu de egalat în condiţiile în care ceilalţi mari jucători din piaţă comasează cu greu terenuri pentru a-şi putea eficientiza investiţiile.
Urmează Comcereal SA, parte a grupului Racova deţinut de Adrian Porumboiu, care exploatează în jur de 27.500 de hectare şi Intercereal SA, parte a grupului Interagro deţinut de omul de afaceri român Ioan Niculae. Dacă luăm în calcul tot terenul exploatat de grupul Interagro prin firmele sale, al doilea cel mai mare latifundiar al ţării ar fi Ioan Niculae care cultiva din 2011, potrivit datelor publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă şi furnizate ECONOMICA.NET de către termene.ro (Interagro SA este în isnolvenţă) 45.800 de hecatre.
Nu în ultimul rând, al patrulea latifundiar român este Mihai Anghel, patronul companiei Cervina SA.
Menţionăm că acest clasament a fost realizat de APIA în funcţíe de suprafaţa utilizată pentru Campania agricolă 2016. Terenurile luate în calcul sunt atât cele aflate în proprietatea companiilor cât şi cele arendate de la Agenţia Domeniilor Statului, Primării sau terţi. De asemenea, precizăm că APIA nu ne-a furnizat informaţii referitoare la suprafeţele declarate de companii, acestea fiind informaţii confidenţiale.