Topul oraşelor de vizitat pentru 2012 GALERIE FOTO
Uitaţi ceea ce ştiaţi despre alegerea unei destinaţii inedite pentru călătorie. Noi arene sportive, evenimente globale, festivaluri, cultură pop efervescentă, toate îşi fac loc, cu brio, pe o listă întocmită de Lonely Planet.
1. Londra, Regatul Unit
Olimpiada care se apropie cu paşi repezi dă o fervoare fără precedent oraşului-capitală al Marii Britanii şi îi transformă arii vaste în zone-magnet pentru vizitatori, consideră cei de la Lonely Planet. Deşi Londra nu e un oraş lipsit de atracţii turistice „entuziasmul olimpic” va completa fericit bătătoritele trasee turistice londoneze de la Big Ben la Tate Modern şi de acolo la London Eye. Nunta regală din acest an a mai dat o idee tour-operatorilor din capitala Regatului iar agenţiile oferă acum un mic tur ce urmează traseul alaiului nunţii lui Kate şi William, adăugate la deja celebrele trasee Jack Spintecătorul, Beatles sau Harry Potter.
2. Muscat, Oman
Omanul „trage” cu toată „artileria” pentru a atrage turişti în ţară, fie că e vorba de muzee sau de noile staţiuni. Capitala Muscat este un loc ce concentrează, pe o suprafaţă relativ mică, evenimente culturale, spaţii comerciale, locaţii de cazare luxoase, activităţi acvatice sau evenimente culturale. Interesul e mare în condiţiile în care Omanul, practic, nu s-a aflat decât accidental în ofertele turistice ale companiilor de profil mondiale şi e, din acest puct de vedere, un „tărâm virgin”, numai bun de explorat. Cei de la Lonley Planet îl condiseră destinaţia perfectă pentru familii, cupluri sau bărbaţi care caută emoţii ce îi pot ajuta să traverseze criza vârstei de mijloc.
3. Bengaluru, India
Veşinc îmbătată de viaţă bună această metropolă a sudului indian deţine cea mai rafinată bucătărie indiană, cele mai bune berării şi cea mai vie scenă culturală şi artistică, fără a mai menşiona cea mai modernă şi cosmopolită societate pe care o puteţi întâlni la această oră în India. Nu e o destinaţie turistică pentru oricine ci doar pentru cei cu spirit tânăr şi aventurier. Singura problemă: barurile şi cluburile se închid la 23.30!
4. Cádiz, Spania
Cádiz a primit onorabilul titlu de Capitală Culturală Ibero-Americană pentru 2012 – o premieră pentru un oraş european. În plus carnavalul anual al oraşului vine să condimenteze viţa culturală „aşezată” a urbei spaniole. Oamenii din Cádiz se îmbracă fistichiu şi petrec pe străzi două săptămâni! Chiar daca nu ştiţi spaniolă localnicii vă vor primi într-un grup ad-hoc pentru carnaval, fie că e vorba de teatru, grup de dans sau grup coral.
5. Stockholm, Suedia
Recenta peliculă „Fata cu un dragon tatuat” (film a cprui acţiune se petrece, în mare parte, în Suedia) pare să fi accentuat interesul general pentru vizitarea părţii tenebroase a capitalei suedeze, cel puţin din partea fanilor cineastului Stieg Larsson. Din „păcate”, spun cei de la Lonely Planet, amatorii de trasee cinematografice trebuie să caute gin greu deoarece Stockholm-ul arată perfect în majoritatea regiunilor sale. Dacă vreşi un soi de Veneţie a Nordului veţi iubi metropola scandinavă cu ale sale 14 insule şi 50 de poduri. Obiectivele includ canalele urbane, partea medievală a oraşului, cochetele coffe shop-uri, galeriile de artă şi o inimaginabilă reţea de muzee, cu sute de locaţii, pe alese.
6. Guimaraes, Portugalia
Acest oraş din nordul Portugaliei este incredibil de frumos, fapt recunoscut prin locul pe care şi l-a obţinut pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Ciudat, Guimaraes nu se află pe „radarele” vizitatorilor străini dar acum este momentul pentru a-l vizita: La anul Guimares este Capitală Culturală Europeană 2012!
7. Santiago, Chile
Cultura şi sportul se îmbină armonios în frumosul oraş sud-american, proaspăt îmbogăţit cu o salbă de muzee nou-nouţe. Seara localurile se întrec în a oferi locaţii exclusiviste pentru cină iar viaâa de noapte exultă! Sa mai notăm că municipalitatea construieşte de zor cea mai înaltă clădire pe pe continent – Torre Gran Costanera, de 70 de etaje. Santiago oferă forfota placută a oraşelor sud-americane fără aglomeraţia din Buenos-Aires.
Foarte important în Chile – cultura cafelei este de un rafinament aproape extrem!
8. Hong Kong, China
Piese de teatru în aer liber, cântec, dans şi poezie – un oraş vibrantcu muzica indie dar şi cluburi literare. Bucuraţi-vă zgârie-nori high+tech „cocoţaţi” pe dealuri înainte de vă provoca toate simţurile într-o piaţă alimentară or a vă radiografia viitorul într-un templu budist. Drumeţii, tururi culturale cu barca, viaţa de noapte, mâncarea asiatică şi de sistem de transport eficient sunt atracţii mondiale ale acestui oraş-stat.
9. Orlando, Statele Unite ale Americii
Pe 25 şi 26 februarie 2012 Orlando va găzdui cel de-al 61-lea All-Star Weekend de Baschet – concerte, festival de slam dunk-uri şi, evident, partida de baschet dintre cele mai bune echipe ale Americii.
Evenimentul va accelera la maxim dezvoltarea şi competiţia benefică a tuturor localurilor oraşului, fioe că e vorba de restaurante, vinării, baruri sau cluburi de dans.
10. Darwin, Australia
Era o vreme cand Darwin era doar un oraş australian de frontieră, plin de pescari gălăgioşi, tineri hippie şi camionagii.
Acum însă Darwin are o scenă nocturnă permanentă, cîteva pieţe publice magice şi o serie de restaurante de clasă mondială. Lăsaţi cangurii din Sydney şi Melbourne! Darwin este Australia reală!