Tot mai multe taxiuri brăzdează cerul. Cât costă ora de zbor şi de ce se caută

Una dintre puţinele afaceri care prosperă pe timp de criză este transportul aerotaxi. Vânzările seviciilor de aerotaxi au crescut, în 2011, şi cu 50% faţă de anul precedent. La acestea apelează oamenii cu bani mulţi sau firmele.
Nicu Stan - vin, 10 feb. 2012, 07:09

Nu toate firmele care fac transport aerian de persoane au înregistrat creşteri ale vânzărilor la serviciul aerotaxi. Unele spun însă că afacerea a crescut, chiar dacă suntem în plină criză.

Vânzările din 2011 au fost aproximativ la fel ca cele din 2010. La serviciile noastre apelează strict clienţii cu bani, oameni de afaceri sau firme care vor să filmeze sau să facă poze din aer”, a spus pentru RTV.NET, George Paţa, director de zbor la helitaxi.ro.

Vânzările cresc imediat cum, la TV, apar persoane avizate care spun că economia merge bine, că suntem pe drumul bun. Cum apare altcineva care spune că economia nu mai merge aşa de bine, cererea scade. Una peste alta, vânzările din 2011, comparativ cu 201o au fost cu aproximativ 50% mai mari”, a spus şi Dan Ene, reprezentant dasson.ro.

Alte firme de aerotaxi au înregistrat cereri mai multe, dar încasările au fost mai mici.

În 2011, numărul cererilor înregistrate pentru serviciul aerotaxi a crescut substanţial, însă numărul curselor efective a scăzut uşor. Explicaţia este că interesul pentru acest tip de serviciu de transport a crescut, însă, în condiţii de criză, mulţi au optat pentru variante low cost”, a spus Cristina Mitchievici, reprezentant regional-air.ro.

Cât costă zborul cu taxiul

O oră de zbor cu elicopterul costă cam cât trei salarii medii.

Cei care aleg elicopterul, model R44 Robinson, plătesc 500 de euro plus TVA pentru o oră de zbor”, a amintit George Paţa.

Serviciile aerotaxi pun la dispoziţia celor interesaţi atât elicoptere cât şi avioane. „Preţurile se calculează în funcţie de timpul de zbor şi variază între 140 euro şi 1400 euro ora de zbor, preţuri fără TVA”, a spus Cristina Mitchievici.

Pentru preţul de 1400 de euro pe oră, se poate închiria avionul cel mai utilizat în Europa în clasa business, un avion de lux, Hawker Beechcraft B 200. “Având în vedere că acest avion are 8 locuri pentru pasageri şi atinge o viteză de croaziera de 500 de kilometri pe oră, un calcul simplu arată cât de repede se poate ajunge de la Bucureşti la Arad, de exemplu, la un preţ comparabil cu cel oferit de companiile de linie”, a precizat Cristina Mitchievici.

De ce se caută elicoptere şi avioane

Firmele de închirieri elicoptere şi avioane primesc în fiecare zi câteva solicitări pe zi.

„Doar astăzi am primit cinci-şase cereri de transport. Programările se fac în general pe net. Programarea se face cu o zi înainte, se face un contract şi se acordă un avans”, a spus George Paţa.

Cei mai mulţi clienţi preferă aerotaxi-ul întrucât este mai comod decât autoturismul personal. „Majoritatea clienţilor sunt oameni de afaceri, care aleg acest serviciu pentru flexibilitate, însemnând posibilitatea de a ajunge oriunde, într-un timp foarte scurt, conform programului dorit şi cu avionul sau elicopterul ales, discreţie şi confort prin personalizarea rutelor şi opţiunea de a nu călători alături de alţi pasageri, dar şi pentru raportul bun între cost şi serviciu”, a mai spus Cristina Mitchievici.

Transport doar în ţară

Cursele în afara graniţelor este neprofitabil pentru aerotaxi. „Spre exemplu, pentru o cursă până la Varna, taxele se ridică la aproximativ 500 de euro, nu este rentabil. Trebuie să facem vama la Bucureşti, pe urmă vama la Varna”, a spus George Paţa. Perioada când clienţii apelează într-un număr mai mare la taxiurile aeriene este între lunile iulie şi septembrie.

Nemulţumirile transportatorilor

O primă nemulţumire a acelora care fac transport aerian sunt taxele de aeroport, precum şi lipsa benzinei de pe marea majoritate a aeroportulrilor. „Taxele de aeroport sunt stabilite de fiecare consiliu de administraţie, deci variază. Cele mai mari taxe de aeroport sunt cele din Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Sibiu, în jur de 200 de euro”, a precizat George Paţa. Taxa de aterizare costă în jur de 20 de euro pentru operatorii care nu au propriile locuri de aterizare (hangare).

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...