Ciprul are ambiţia să devină o platformă regională importantă în domeniul energiei, după descoperirea unor rezerve uriaşe de hidrocarburi în apele sale teritoriale.
Turcia se opune explorărilor promovate de guvernul cipriot, pe care nu îl recunoaşte, şi le califică ilegale.
„Cu această decizie, guvernul Ciprului a realizat unul dintre cele mai importante obiective ale strategiei sale energetice, a doua serie de atribuiri de licenţe de explorare”, a declarat ministrul Comerţului, Neoclis Sylikiotis.
Total a primit licenţă de explorare a două perimetre, adiacente unui perimetru la care compania Noble Energy a descoperit rezerve mari de gaze.
Sylikiotis a arătat că implicarea unor grupuri franceze, americane şi italiene în activităţile de explorare a hidrocarburilor în jurul insulei reprezintă un scut politic împotriva ameninţărilor Turciei.
Ciprul este împărţit în două din 1974, după invazia de către Turcia a nordului insulei, ca urmare a unei lovituri de stat făcută de naţionalişti ciprioţi-greci în scopul alipirii ţării la Grecia.
Unii analişti estimează că Ciprul ar putea obţine venituri de 600 de miliarde de euro din vânzarea de hidrocarburi, autorităţile mizând că astfel ar putea scoate ţara din recesiune.
În ianuarie, Ciprul a atribuit trei perimetre marine unui consorţiu format din grupul italian ENI şi Kogas din Coreea de Sud.
Ciprul a anunţat în octombrie că a acordat patru licenţe de explorare a gazelor, supuse negocierilor, între care una către grupul Total şi o alta unui consorţiu franco-rusesc. Guvernul a renunţat însă în decembrie la negocierile cu consorţiul format din divizia ENP a grupului Total şi compania rusă Novatec.