Suspendarea producţiei va afecta modelele Corola şi autovehiculele utilitare pentru ţările emergente, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru agenţia Kyodo.
Fabrica, situată în Durban (est), va continua să producă ‘un număr limitat’ de alte modele, precum furgoneta Hiace, deoarece furnizarea de componente pentru aceasta nu a fost afectată de grevă, au adăugată aceleaşi surse.
Suspendarea producţiei este pe termen nedefinit, fiindcă Toyota nu ştie cât va dura protestul angajaţilor convocaţi de sindicatele sud-africane.
De la 1 iulie, peste 200.000 de angajaţi din industria metalurgică şi auto din Africa de Sud au declanşat o grevă pe termen nelimitat, solicitând majorări salariale, la o săptămână după ce minerii din sectorul platinei au încheiat una dintre cele mai lungi şi mai păgubitoare greve din istoria ţării.
Principala revendicare a muncitorilor afiliaţi la cel mai mare sindicat sud-african (Numsa) este o creştere salarială de 12% pentru angajaţii din aceste sectoare industriale.
Greva a început supă eşecul ultimei încercări de acord între Guvern, Numsa şi patronatul din industria oţelului şi auto.
Luni, Ford Motor a anunţat că a suspendat temporar producţia la fabrica de asamblare din Silverton, din cauza grevei. Cealaltă fabrică a Ford, din Port Elizabeth, funcţionează normal, a precizat un purtător de cuvânt al Ford, Alicia Chetty.
Şi cel mai mare producător auto din SUA, General Motors, a oprit săptămâna trecută producţia fabricii din Port Elizabeth, din cauza problemelor legate de aprovizionarea cu componente auto. Producţia fabricilor BMW şi Volkswagen se desfăşoară normal, au anunţat cele două companii germane.