TPBI anunță reduceri la transport în București – Ilfov: Abonamentul metropolitan integrat cu metroul pe un an, mai ieftin

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) anunță introducerea abonamentului metropolitan integrat cu metroul, valabil șase luni și 12 luni. Cel pe un an (1.200 lei pe an, respectiv 100 lei/lună) este mai ieftin decât suma abonamentelor actuale lunare general urban plus cel pentru metrou (50 + 70 lei, respectiv 120 lei/lună), spun reprezentanții TPBI.
Ion Dobreanu - mar, 13 iul. 2021, 16:05
TPBI anunță reduceri la transport în București - Ilfov: Abonamentul metropolitan integrat cu metroul pe un an, mai ieftin

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) modifică în mod esențial sistemul de transport din întreaga regiune și dispune eliminarea diferențelor dintre liniile urbane, cele regionale și cele expres, toate liniile devenind de tip metropolitan, care vor funcționa sub o politică tarifară unică, integrată cu cea a metroului, se arată într-un comunicat al Asociației.

Astfel, din indicativele autobuzelor vor fi eliminate literele, iar toate liniile vor avea un indicativ format din trei cifre. Prima cifră a indicativului sugerează dacă e vorba despre o linie fostă urbană (liniile de autobuz care încep cu 1, 2 sau 3), o fostă linie regională (liniile care încep cu cifra 4), o fostă linie expres (cele care încep cu cifra 7) sau linii navetă, cu caracter temporar (cele care încep cu cifra 6).

Prin această măsură, călătoria cu autobuze ale liniilor regionale, care era restricționată la limita administrativă a Capitalei, va putea fi continuată până în centrul metropolei, în toată rețeaua de transportcu o singură validare, spun rerpezentanții TPBI.

Totodată, introducând conceptul de călătorie orară, TPBI  oferă posibilitatea transbordărilor multiple în același interval de timp, cu utilizarea unui singur titlu de călătorie (fără costuri suplimentare, așa cum se întâmpla până acum, când plata era încasată pe călătoria cu un vehicul). În acest mod, se corectează situațiile în care un călător era nevoit să valideze două călătorii pentru o cursă scurtă, deoarece tranzita un capăt de linie (de ex. Ministerul Transporturilor – Gara de Nord – Grădina Botanică).

Integrarea cu metroul constituie alt avantaj, în același interval orar, călătorul putând schimba modul de transport de suprafață cu cel subteran, fără costuri suplimentare.

O călătorie de 90 de minute cu transportul în comun de suprafață va costa 3 lei, iar un bilet comun cu Metrorex va fi 5 lei (pentru această sumă, un călător va beneficia de acces pentru 90 de minute în rețeaua de suprafață și de o călătorie în rețeaua de metrou.

Un abonament de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun pentru transport de suprafață și metrou, pentru 24 de ore, va fi 14 lei.

Noutatea la abonamentele de 24 și 72 de ore este că acestea vor fi exact 24 de ore, într-un interval de 72 de ore de la momentul emiterii. Se elimină noțiunea de abonament „de zi” care, fiind achiziționat, de pildă la ora 18:00, era valabil doar 6 ore din acea „zi”.

Abonamentul de o lună va costa 80 de lei, separat, pentru fiecare dintre rețele și 140 de lei pentru cel comun transport de suprafață și Metrou.

Un alt avantaj este că au fost introduse abonamente de 6 luni și 12 luni, cu următoarele tarife: 400 lei / 6 luni (700 de lei pentru cel comun transport de suprafață și metrou), respectiv 700 lei / 12 luni (1.200 de lei pentru cel comun transport de suprafață și metrou).

De reținut că noul abonament metropolitan integrat cu metroul pe un an (1.200 RON pe an, respectiv 100 RON/luna) este mai ieftin decât suma abonamentelor actuale lunare general urban plus cel pentru metrou (50 + 70 RON, respectiv 120 RON/luna), mai spun reprezentanții TPBI.

Ei adaugă că prin aceste „reduceri semnificative ale abonamentelor, TPBI urmărește atragerea cât mai multor călători către transportul public și fidelizarea celor existenț”.

Potrivit lor, operatorii  de transport (Metrorex, Societatea de Transport București – STB SA, Serviciul de Transport Voluntari – STV SA, Ecotrans STCM și Regio Serv Transport SRL) oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor nominale în caz de pierdere. Titularii se pot prezenta cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele acestora.

„Până în luna septembrie, TPBI continuă acțiunea de reorganizare a sistemului de transport public de suprafață la nivelul întregii regiuni, în vederea optimizării acesteia. TPBI va interveni punctual și va adapta soluțiile propuse în conformitate cu cererea de transport, capacitatea operatorilor, dar și în funcție de bugetul primăriilor localităților membre ale Asociației”, se mai arată în comunicat.

TPBI așteaptă din partea publicului sugestii și informații referitoare la funcționarea liniilor de transport la adresa de e-mail [email protected].

TPBI este un organism creat la nivel regional care a fost constituit sub forma unei structuri de cooperare a celor 42 de autorități publice locale din regiune, primind mandat din partea acestora pentru înființarea, organizarea, reglementarea, exploatarea, monitorizarea și gestionarea serviciului de transport public de călători pe toată aria de competență, conform Regulamentului CE 1370/2007.

Te-ar mai putea interesa și
China investighează importurile de carne de vită
China investighează importurile de carne de vită
China a început o investigaţie privind importurile de carne de vită din perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2024, pentru a decide dacă livrările din străinătate afectează sectorul intern, a......
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Într-un moment istoric pentru ecosistemul Solana, proiectul Solaxy a strâns peste 3 milioane de dolari în doar trei zile ...
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux, producător de aparate electrocasnice cu sediul în Suedia, a obținut un împrumut de 200 de milioane de euro ...
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit ...