Traderii cer Guvernului ucrainean să elimine restricţiile la exporturile de grâu

Uniunea traderilor de cereale din Ucraina (UGA) a cerut marţi Guvernului de la Kiev să elimine restricţiile la exporturile de grâu deoarece stocurile sunt la un nivel foarte mare iar livrările peste hotare nu ar afecta securitatea alimentară a Ucrainei, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 05 apr. 2022, 15:57
Traderii cer Guvernului ucrainean să elimine restricţiile la exporturile de grâu

Luna trecută, autorităţile de la Kiev au introdus licenţe la export pentru grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui însă după doar două săptămâni Guvernul ucrainean a ridicat restricţiile la export în cazul porumbului şi uleiul de floarea soarelui, scrie Agerpres.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori mondiali de cereale iar în ceea ce priveşte uleiul de floarea soarelui este cel mai mare exportator mondial.

După ce în 2021 a recoltat o cantitate de 33 de milioane de tone de grâu, Ucraina intenţiona iniţial ca în sezonul agricol actual, care se întinde între luna iulie 2021 şi luna iunie 2022, să exporte 25,3 milioane de tone de grâu. Însă livrările peste hotare aproape s-au oprit odată cu sfârşitul lunii februarie, din cauza invaziei ruseşti şi a blocadei ruseşti asupra porturilor de la Marea Neagră.

„Aproximativ 12 milioane de tone de grâu sunt depozitate în Ucraina, cu doar trei luni până la noua recoltă, iar consumul intern se poate ridica la 1,5 milioane de tone”, a informat UGA într-un comunicat de presă difuzat marţi. „Anularea licenţelor la export ar simplifica mecanismul pentru exporturile de grâu şi ar elibera capacităţi de depozitare pentru noua recoltă”, a adăugat UGA.

În mod tradiţional, Ucraina cultivă grâu de iarnă şi, potrivit traderilor, cea mai mare parte a recoltei din 2021 este în stare bună.

Guvernul de la Kiev nu a dat încă publicităţii estimările sale cu privire la recolta de grâu din acest an însă analiştii de la firma de consultanţă APK-Inform avertizează că ar putea scădea cu 53,7% până la 14,9 milioane de tone din cauza invaziei ruseşti.

La finele lunii martie, Ministerul ucrainean al Agriculturii a dat publicităţii un comunicat conform căruia Ucraina discută cu România despre posibilitatea de a exporta produse agricole prin portul Constanţa, în condiţiile în care invazia Rusiei a blocat porturile ucrainene.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...