Traderul de cereale ADM vrea să preia rivalul Bunge

Traderul american de cereale şi materii prime agricole Archer Daniels Midland (ADM) a înaintat recent o ofertă de preluare a compatriotului Bunge Ltd, prezent şi pe piaţa din România, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar, însă această ofertă ar putea declanşa un război al ofertelor cu rivalul elveţian Glencore.
Economica.net - lun, 22 ian. 2018, 13:19
Traderul de cereale ADM vrea să preia rivalul Bunge

Traderii de cereale, care fac bani din achiziţionarea, vânzarea, stocarea şi transportul recoltelor, se confruntă de mai mulţi ani cu o scădere a marjelor de profit ca urmare a supraproducţiei mondiale de cereale. Acest fenomen îi afectează în principal pe marii traderi, Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc şi Louis Dreyfus Co., regrupaţi popular sub acronimul ABCD, care domină industria mondială a tranzacţiilor cu cereale.

Una din posibilele soluţii este consolidarea. Anul trecut, Glencore a avut o primă tentativă de preluare a Bunge, considerată de analişti drept semnalul unui val de fuziuni şi achiziţii în industrie.

Bunge, care anul trecut a respins oferta de preluare venită de la Glencore, ar putea refuza şi oferta de la ADM, susţine sursa citată de Reuters, adăugând că un moratoriu convenit anul trecut între Bunge şi Glencore împiedică grupul elveţian să facă o nouă ofertă până în luna februarie 2018, astfel că Bunge îşi păstrează opţiunile deschise pentru moment.

Bunge operează în 40 de ţări, inclusiv în Brazilia şi România, în timp ce ADM are clienţi în 160 de ţări. Bunge are o capitalizare de piaţă de 9,79 miliarde de dolari faţă de 22,64 miliarde de dolari în cazul ADM. O eventuală preluare a Bunge ar permite ADM să îşi extindă operaţiunile din America Latină, unde Bunge este un jucător important pe piaţa agricolă.

Însă, o eventuală fuziune între ADM şi Bunge ar urma să fie analizată cu atenţie de organismele de reglementare. Cea mai mare suprapunere dintre operaţiunile ADM şi Bunge ar fi în SUA, astfel că cele două companii ar putea fi nevoite să vândă o parte din facilităţile din America de Nord şi, posibil, Europa, a declarat analistul Stephens Inc, Farha Aslam.

De asemenea, fuziunea dintre ADM şi Bunge s-ar lovi de opoziţia fermierilor de pe o serie de mari pieţe precum SUA, Uniunea Europeană, China, India şi Brazilia, care se tem că un control mai mare al ADM asupra pieţei produselor agricole ar afecta preţurile la grâu, porumb sau soia boabe.

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai amplu atac cu drone asupra Ucrainei de când a început războiul
Cel mai amplu atac cu drone asupra Ucrainei de când a început războiul
Ucraina a suferit în noaptea de sâmbătă spre duminică cel mai amplu atac cu drone ruse de la începutul invaziei la scară largă în 2022, potrivit unui bilanţ anunţat duminică de armata......
Merz şi Meloni: Nu există niciun motiv să vorbim despre trimiterea de trupe în Ucraina
Merz şi Meloni: Nu există niciun motiv să vorbim despre trimiterea de trupe în Ucraina
Desfăşurarea de trupe în Ucraina nu mai este o chestiune aflată în discuţie, au declarat sâmbătă premierul italian ...
Hidroelectrica a redus prețul de vânzare a energiei către clienții proprii, dar l-a crescut pe cel cu care a vândut în piață
Hidroelectrica a redus prețul de vânzare a energiei către clienții proprii, dar l-a crescut pe cel cu care a vândut ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a avut, în primul trimestru al anului, prețuri ...
Ce se întâmplă cu viitoarea centrală nucleară de lângă București? Anunț al americanilor
Ce se întâmplă cu viitoarea centrală nucleară de lângă București? Anunț al americanilor
Dezvoltatorul de reactoare modulare mici (SMR) Nu Scale continuă subcontractarea pentru o centrală electrică propusă ...