Ce perspective au companiile statului la bursă, după evoluţiile din 2014

Investitorii de la bursă care au pariat pe titlurile companiilor de stat au avut randamente peste medie, şi în acest an. Acţiunile au crescut de la începutul anului cu până la 85%, iar dividendele oferite au completat profiturile din aprecierea acţiunilor respective, semnalează casa de brokeraj Tradeville. ECONOMICA.NET a primit de la analiştii Tradeville o scurtă analiză despre șansele ca acţiunile marilor companii de stat să recompenseze investitorii și în 2015.
Economica.net - vin, 28 nov. 2014, 11:06
Ce perspective au companiile statului la bursă, după evoluţiile din 2014

Grupul marilor companii de stat le-a oferit investitorilor „unele dintre cele mai apetisante oportunități din acest an”, remarcă analiştii de la Tradeville.

Au ieșit în evidență companiile de utilități din transportul și distribuția de energie electrică sau gaze naturale , ale căror tarife reglementate le oferă venituri stabile, predictibile, și ale căror cotații au crescut adeseori la rate compuse din două cifre.

De la începutul anului acţiunile Transelectrica (TEL) au înregistrat o creştere de 77,9% , iar cele ale Transgaz (TGN) de 35,5% )în 28 noiembrie).

Într-un plan secund s-au aflat producătorii de gaze și energie, care au evoluat mai modest din cauza unor probleme în procesul de liberalizare al celor două piețe.

Amânarea scumpirii gazelor a plafonat acţiunile Romgaz (SNG), care pierd marginal (0,7%) după ce în septembrie câştigau 6,3%.

Toate companiile de stat „și-au completat evoluția cotațiilor cu dividende atractive, fiind obligate prin lege la plata a cel puțin 50% din profit către acționari, grupul oferind astfel unele dintre cele mai generoase dividende de la BVB și depășind de departe dobânzile la depozitele bancare”, aminteşe raportul Tradeville.

Vedeta incontestabilă a fost Transelectrica (TEL), operatorul sistemului de transport al energiei electrice, ale cărei acțiuni creşteau de la începutul anului cu 85% la jumătatea acestei luni și care a distribuit un dividend brut la un randament de 10, 5%.

„După ce în 2013 și-a început transformarea dintr-o companie cu profituri volatile, care dezamăgește periodic investitorii, într-o companie cu profitabilitate în mod constant ridicată, în 2014 a confirmat că această transformare este una pe termen lung, sedimentând schimbarea de percepție a pieței. În primele nouă luni, pe fondul stabilizării consumului de energie la nivel național, veniturile Transelectrica au avansat cu 15% fată de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net a urcat cu un spectaculos 129%, depășind cifrele bugetate. Aceste rezultate impresionante sugerează că dividendul va rămâne, în continuare, tema dominantă și motorul de creștere pentru acțiunile TEL. Pentru anul viitor, analiștii Tradeville estimează un dividend brut de 3.98 RON/acțiune, echivalentul unui randament de 13.5% la prețurile actuale”, se spune în analiza Tradeville.

Și acțiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz (TGN) „au avut o performanță bună, crescând în 2014 cu 32% (la jumătatea lui noiembrie, n.r.), la care s-a adăugat un dividend brut de 8.7%. Transgaz este exemplul clasic de companie de utilități, cu marje de profitabilitate de peste 20% în ultimii ani, însă a fost afectat în 2013 de cheltuieli excepționale în urma eșecului proiectului Nabucco. În 2014, a marcat o revenire de la această bază joasă, ajutat de majorarea tarifelor reglementate, astfel încât veniturile raportate pentru nouă luni au avansat cu 15%, iar profitul net a crescut cu 131%. Și pentru Transgaz, dividendul va fi principalul punct de interes pentru investitori și ar putea atinge o valoare de 26 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 10.5% la prețurile curente.

Electrica (EL), principalul distribuitor și furnizor de energie electrică din România, a avut o evoluție mai puțin spectaculoasă după listarea din vara acestui an, reușind totuși o apreciere de 6,5%. Compania a raportat o scădere de 10% a veniturilor la nouă luni, din cauza fundamentelor slabe ale pieței de energie, însă tot acestea au ajutat-o să-și reducă cheltuielile operaționale, astfel încât profitul din exploatare a crescut ușor, cu 3.3%. Profitul net a scăzut cu 10% în contextul cedării unor participații în investiții, însă acesta este un eveniment nerecurent, și e de preferat urmărirea rezultatului din exploatare. Electrica intenționează să distribuie în fiecare an 85% din profit către acționari, iar estimările pentru un dividend brut sunt de 0.83 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 7%”, scrie Tradeville.

Totuși, în cazul Electrica, motorul de creștere a acțiunii a fost alimentat de „speculațiile potrivit cărora compania ar putea achiziționa câteva dintre activele de distribuție ale grupului italian Enel, care se pregătește să iasă de pe piață din România. Cel mai probabil, știrile despre licitație și ofertele cu care se înscriu participanții vor domina evoluția acțiunii pe termen scurt, existând premisele pentru episoade noi de creștere speculativă”.

Mai departe, raportul Tradeville se ocupă de Romgaz (SNG) şi de Nuclearelectrica (SNN).

Romgaz (SNG), cel mai mare producător de gaze naturale din Europa Centrală și de Sud-Est, a fluctuat într-un interval larg pe tot parcursul lui 2014, crescând sau scăzând nesemnificativ, până acum, însă oferindu-le investitorilor un randameent de dividend brut de 7,4%.

După ce entuziasmul pieței a inflamat listarea din toamna anului trecut, rezultatele financiare nu au depășit cu mult așteptările, iar recent, liberalizarea pieței de gaze naturale a fost înghețată, ceea ce temperează temporar ritmul de creștere a veniturilor.

Totuși, rezultatele la nouă luni au fost bune, cu o creștere de 27% a cifrei de afaceri și un avans de 40% al profitului, care a depășit, pentru prima dată pentru acest interval, un miliard de lei.

În plus, Romgaz deține rezerve substanțiale de numerar, care i-au permis să distribuie aproape integral profitul pentru 2013 către acționări; pentru anul viitor, dividendul brut s-ar putea cifra la 3.2 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 9%.

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie listat la BVB, este codașa grupului, scăzând cu 27% de la începutul anului (deși randamentul dividendului brut de 12,6% a îndulcit parțial această corecție).

Compania suferă de pe urma fundamentelor slabe ale pieței de energie, unde prețurile au scăzut în zona minimelor post 2011, în acest an fiind suplimentar lovită de taxa pe construcții speciale. În primele nouă luni, veniturile sale au scăzut cu 11%, iar profitul net, cu 68%, deși a reușit să depășească cifra bugetată cu 26%.

Prin comparație cu celelalte companii de stat, perspectivele pentru dividend sunt modeste, cu o valoare estimată de 0,37 lei/acțiune, echivalentul unui randament brut de 5,75%. Cum un reviriment sustenabil al pieței locale de energie este un eveniment îndepărtat, fundamentele Nuclearelectrica vor rămâne dezamăgitoare.

O posibilă șansă pentru episoade de creștere a cotațiilor SNN va fi speculația legată de licitația Enel, în care compania ar putea fi implicată, sau negocierile cu investitorii chinezi privind construcția altor două reactoare la Cernavodă”, se mai spune în raportul Tradeville.

Solicita aici raportul Tradeville despre dividendele companiilor estimate pentru anul viitor

Te-ar mai putea interesa și
Atac cibernetic la Japan Airlines
Atac cibernetic la Japan Airlines
Compania aeriană japoneză Japan Airlines (JAL) a suferit joi un atac cibernetic asupra reţelelor sale de comunicaţii, care a provocat o defecţiune a sistemelor sale cauzând întârzieri ale......
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Pompierii constănţeni au fost chemaţi miercuri să intervină la un cămin de bătrâni din localitatea Poarta Albă, ...
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând ...
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...