Trafic aglomerat la metrou. Metrorex: Pentru a evita aglomeraţia este posibilă limitarea accesului în staţii
Poliţia Metrou dirijează călătorii în staţiile cu un trafic crescut, iar pentru evitarea supra-aglomerării pasajelor de trecere, în special la staţiile de corespondenţă, pentru perioade scurte de timp, este posibilă limitarea accesului în staţii, în faţa validatoarelor şi la nivelul peronului, a anunţat Metrorex, într-un comunicat de presă, transmis miercuri AGERPRES.
‘Ca urmare a condiţiilor meteorologice din această perioadă, Metrorex continuă seria măsurilor pentru îmbunătăţirea serviciului public de transport cu metroul. Astfel, pentru deszăpezirea zonelor de acces în staţiile de metrou, au fost mobilizaţi suplimentar peste 100 de angajaţi. De asemenea, Metrorex a solicitat şi a primit sprijinul autorităţilor de ordine şi siguranţă publică – Poliţia Metrou, pentru dirijarea călătorilor în staţiile cu un trafic crescut – Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei (1 şi 2). Informăm călătorii că, pentru siguranţa transportului şi evitarea supraaglomerării pasajelor de trecere, în special la staţiile de corespondenţă, pentru perioade scurte de timp, este posibilă limitarea accesului în staţii, în faţa validatoarelor şi la nivelul peronului. În acest sens, rugăm publicul călător să respecte indicaţiile echipelor de ordine’, notează sursa citată.
Operatorul metroului bucureştean precizează că, la ora actuală, funcţionează la capacitate maximă, cu 62 de trenuri şi 3 rezerve, în intervalele cu vârf de trafic (7:00 – 9:00 şi 17:00 – 19:00), pe toate magistralele, după cum urmează: Magistrala 1 – cu 22 trenuri şi o rezervă, Magistrala 2 – cu 21 trenuri şi o rezervă, Magistrala 3 – cu 15 trenuri şi Magistrala 4 – cu 4 trenuri şi o rezervă.
În plus, reprezentanţii Metrorex susţin că succesiunea trenurilor are loc la intervale de maximum 3 minute la orele de vârf pe Magistrala 2, de cel mult 2-3 minute, pe tronsonul comun al Magistralelor 1 şi 3 (Eroilor – Nicolae Grigorescu), respectiv între 5-6 minute în restul timpului.
De asemenea, printre măsurile luate pentru diminuarea supraaglomerării peroanelor se află: evitarea în perioada de vârf de trafic a sosirii simultane a trenurilor la peroanele staţiilor unde se înregistrează un trafic mare de călători, iar infrastructura şi instalaţiile aferente nu permit o dispersare optimă a călătorilor (Piaţa Unirii, Piaţa Victoriei, Dristor) şi suplimentarea cu personal de conducere a trenurilor pentru micşorarea timpilor de întoarcere a trenurilor la capetele de magistrale, prin preluarea rapidă a comenzilor de la posturile opuse de conducere a trenurilor.
Totodată, Metrorex subliniază faptul că scările din pasajele subterane de la Universitate şi Obor nu aparţin şi nu sunt gestionate de către companie.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov anunţă că „la nivelul unor statii de metrou am sesizat existenţa unui număr ridicat de călători, aflaţi pe peron, în aşteptarea trenurilor. Această situaţie, posibil generatoare de situaţii de urgenţă a impus ca ISUBIF să deplaseze echipaje în teren, pentru efectuarea unei recunoaşteri, la nivelul statiilor Unirii 1-2, Victoriei 1-2, Universitate, Gara de Nord, Nicolae Grigorescu, Dristor 1-2. La staţiile de amplificare din incinta metroului sunt transmise frecvent mesaje de atenţionare, în atenţia călătorilor, în vederea evitării supraaglomerării”.