Cum se vede întoarcerea corporatiștilor la birouri pe linia „albastru de Pipera”: traficul la metrou e încă sub nivelul din 2019

132,7 milioane de validări au fost înregistrate la turnichetele de la metrou anul trecut, în creștere cu 81% față de 2021, arată datele Metrorex transmise la solicitarea Economica.net. Chiar și cu această creștere, nivelul este cu 25% sub cel dinaintea pandemiei, când se validau aproape 179 de milioane de cartele.
Andrada Ghira - lun, 16 ian. 2023, 22:04
Cum se vede întoarcerea corporatiștilor la birouri pe linia

Cine își mai amintește drumul cu metroul spre muncă, înainte de pandemie și în special pe linia de metrou „albastru de Pipera” (n.r. – magistrala M2, care face legătura între sudul și nordul Bucureștiului), sigur nu duce dorul unui drum înghesuit și sufocat de căldură. Restricțiile de circulație impuse pe fondul limitării răspândirii virusului COVID-19 au schimbat locul de unde muncim.

Traficul de călători la metrou aproape că s-a dublat în 2022, după doi ani de pandemie în care corporatiștii au lucrat mai mult de acasă, iar locuitorii nu au mai ieșit la fel de des din locuințe. Cu toate acestea, traficul nu și-a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie, chiar dacă câteodată, chiar și azi, la orele de vârf încă mai e nevoie să aștepți al doilea tren pentru că primul e plin.

Pentru mulți corporatiști munca în sistem hibrid, de acasă în mare parte, dar și de la birouri, va continua să fie modelul de lucru și în următorii ani. La trei ani de la declanșarea pandemiei de COVID-19, mari companii au luat decizia de a-și reduce spațiile de birouri. Banca Comercială Română (BCR), cu birouri în apropierea stației de metrou Grozăvești, renunță la un sfert din suprafața închiriată pentru 2.000 de angajați, iar Oracle renunță la o treime din birouri, potrivit Profit.ro.

Care a fost traficul la stațiile de metrou de la birouri

Traficul la stația de metrou Grozăvești, acolo unde BCR și alte companii au sedii, a crescut cu 163% anul trecut, când au fost validate peste două milioane de titluri de călătorie. Comparativ cu 2019, traficul e mai mic cu 31%, arată datele Metrorex analizate de Economica.net.

A crescut și traficul la stațiile de metrou din nordul Bucureștiului, acolo unde sunt cele mai multe clădiri de birouri din Capitală. La stația de metrou Pipera numărul cartelelor validate s-a dublat anul trecut, față de 2021, dar e la jumătate față de cifrele din 2019, când au fost validate 6,4 milioane de cartele.

La stația de metrou Aurel Vlaicu, creșterea este de 80% față de 2021, dar față de 2019 s-au validat cu 44% mai puține cartele. Pentru stațiile de metrou Victoriei 1 si Victoriei 2, creșterile au fost de 85%, respectiv 92% față de 2021. Dar, dacă ne uităm la cifrele pe 2019, traficul este cu 30% sub nivelul de atunci.

La stația de metrou Unirii 1, traficul înregistrat anul trecut a fost de 5,18 milioane de validări, cu 20% mai puțin față de 2019, în timp ce traficul la stația Unirii 2 a fost de 4,33 de milioane de validări, cu 33% mai puține.

Copy: Traficul de călători în nordul Capitalei și Grozăvești
Infogram
Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot verifica acum, cu ajutorul unei hărţi on-line, în ce măsură zona în care trăiesc respectă regula 3-30-300. ...
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
Reprezentanța BMW în România a prezentat pentru prima dată un vehicul concept al mărcii la un eveniment organizat în ...
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
Compania aeriană HiSky, fondată de Iulian Scorpan, fost director al Air Moldova, a realizat anul trecut afaceri de 856 ...
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Uniunea Europeană va vota, în 4 octombrie, dacă va impune taxele vamale suplimentare de 45% la importurile de vehicule ...