Trenurile IR 1572, IR 1575 şi IR 1574 Galaţi – Bucureşti Nord şi retur au fost anulate, întrucât circulaţia între staţiile Galaţi şi Fileşti este întreruptă din cauza firului de contact rupt şi a copacilor căzuţi în gabarit, informează duminică CFR Călători, potrivit Agerpres.
„Pe raza Sucursalei CF Galaţi traficul feroviar se desfăşoară în continuare cu dificultate fiind îngreunat de evoluţia condiţiilor meteo şi condiţiile tehnice de circulaţie. Între staţiile Galaţi – Fileşti circulaţia este întreruptă din cauza firului de contact rupt şi a copacilor căzuţi în gabarit. Echipele de intervenţie ale CFR SA lucrează la remedierea deranjamentelor produse şi eliberarea gabaritului. Având în vedere întreruperea circulaţiei şi trenurile care deja staţionează în parcurs, la acest moment sunt anulate IR 1572, IR 1575 şi IR 1574 Galaţi – Bucureşti Nord şi retur. Se aşteaptă redeschiderea circulaţiei”, spun reprezentanţii CFR Călători, într-un comunicat.
În zonele afectate de vremea severă şi deranjamentele apărute la infrastructura feroviară, circulaţia se desfăşoară în funcţie de măsurile operative stabilite şi dispuse de managerul infrastructurii feroviare – CFR SA – şi pot apărea în continuare modificări în circulaţia trenurilor, atrage atenţia operatorul feroviar de transport pasageri.
Circulaţia feroviară a fost închisă duminică pe raza SRCF Galaţi, între staţiile Fileşti şi Galaţi, din cauza copacilor rupţi de viscol şi căzuţi pe liniile de cale ferată, a informat, la rândul său, CFR SA.
Se intervine cu drezina pantograf şi cu personal feroviar pentru tăierea şi îndepărtarea arborilor.
Trenul R 7569 Mărăşeşti – Galaţi este oprit temporar, pe perioada intervenţiilor, în linie curentă, precizează CFR SA.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare Cod roşu de viscol valabilă până la ora 16:00, în judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Brăila. Potrivit meteorologilor, se vor semnala intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 90 – 100 km/h, viscol, vizibilitate redusă spre zero.
De asemenea, până la ora 20:00, este în vigoare un Cod portocaliu de viscol în estul şi nord-estul Munteniei, Dobrogea şi jumătatea de sud a Moldovei, precum şi în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.
În intervalul menţionat, în estul şi nord-estul Munteniei, Dobrogea şi jumătatea de sud a Moldovei va ninge şi va fi viscol. Vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale în general de 85 – 90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale de 90 – 110 km/h, va ninge şi va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.
De asemenea, traficul feroviar a fost oprit temporar pe distanţa Eforie Sud – Costineşti, pentru a facilita accesul personalului de intervenţie cu drezina pantograf, intervenţie necesară pentru tăierea şi îndepărtarea unui copac doborât de vânt şi căzut pe linia de cale ferată, informează duminică purtătorul de cuvânt CFR SA, Oana Brânzan.
Potrivit sursei citate, trenul R 8386, care circulă pe relaţia Mangalia – Constanţa, este oprit, până la finalizarea operaţiunilor, în Costineşti.
Circulaţia trenurilor se desfăşoară în condiţii dificile, ninsoare şi vânt puternic cu rafale de 95 km/h – 100 km/h, pe raza judeţelor din sud – estul ţării. Astfel, pe raza SRCF Constanţa, din cauza ninsorii viscolite şi a rafalelor puternice de vânt, nu funcţionează reţeaua naţională de alimentarea cu energie, iar pentru asigurarea energiei electrice 10 staţii CF funcţionează pe grup electrogen, a anunţat CFR SA.
De asemenea, pentru repunerea sub tensiune a liniei de contact se intervine la această ora cu Drezine Pantograf pe 3 intervale CF, astfel: Ovidiu – Dunărea (pe firul II), Feteşti – Ramificaţie Borcea (pe firul I) şi Jegălia- Bărăganu. Un singur tren de călători, R 8340 Călăraşi Sud – Constanţa, staţionează temporar la această oră, pentru remedierea deranjamentului între Jegalia şi Bărăganu.
Tot pe raza SRCF Constanţa, din cauza vântului puternic, nu funcţionează sistemul de semnalizare – acustic, vizual şi barierele automate – de la şapte treceri la nivel cu calea ferată, situate pe intervalele Ciulniţa – Perişoru, Valu lui Traian, Bărăganu – Jegălia, Bărăganu – Feteşti, Jegalia – Perişoru. Până la remedierea deranjamentelor, toţi participanţi la traficul rutier vor respecta, conform prevederilor legale, semnalizarea indicatorului rutier ” Crucea Sfântului Andrei”, iar mecanicii de locomotivă vor circula în apropierea trecerilor la nivel cu viteză redusă, de 20 km/h.