Traficul a crescut anul trecut cu 98% faţă de 2021, la 1,94 miliarde de pasageri, dar încă este cu 21% sub nivelul din 2019, înaintea pandemiei, doar 27% din aeroporturile continentului redresându-se deplin, a apreciat ACI Europe.
„Nu este o redresare completă. Aeroporturile din Europa au avut în 2022 cu 500 milioane de pasageri mai puţini faţă de nivelul de dinaintea pandemiei”, a afirmat Olivier Jankovec, directorul general al ACI.
El a adăugat că, în pofida incertitudinilor din 2023, provocate de războiul din Ucraina şi presiunile cauzate de reducerea capacităţilor la companiile aeriene, perspectivele privind traficul se îmbunătăţesc, turbulenţele se atenuează în urma redeschiderii Chinei, a diminuării temerilor privind recesiunea în Europa şi a inflaţiei uşor mai reduse.
Cele mai aglomerate cinci aeroporturi din Europa – unde traficul a crescut cu 114% în 2022, dar a fost cu 22,6% sub nivelul din 2019 – sunt, conform ACI Europe, Istanbul, Londra Heathrow, Paris Charles De Gaulle, Amsterdam Schiphol şi Madrid, o schimbare faţă de 2021, când top cinci era dominat de Turcia şi Rusia.
Printre cele care s-au redresat complet, ajungând la nivelul din 2019, sunt aeroporturile mai mici şi regionale (în proporţie de 90%), datorită cererii ridicate pentru vacanţe, a prezenţei operatorilor aerieni low-cost şi expunerii limitate sau fără expunere la Asia, în timp ce aeroporturile din Kazahstan şi Armenia au beneficiat de pe urma majorării traficului din Rusia.