Traian Băsescu: UE trebuie să acţioneze mai hotărât în ceea ce priveşte Ucraina

Consiliul European subliniază încă o dată sprijinul pentru o soluţionare paşnică a crizei din Ucraina, în special necesitatea urgentă de a conveni asupra unei reale şi durabile încetări a focului de către toate părţile, pentru a crea condiţiile necesare în vederea aplicării planului de pace al preşedintelui Petro Poroşenko şi reaminteşte declaraţiile anterioare ale şefilor de stat şi de guvern cu privire la Ucraina.
Economica.net - joi, 17 iul. 2014, 05:45
Traian Băsescu: UE trebuie să acţioneze mai hotărât în ceea ce priveşte Ucraina

Astfel, Consiliul European sprijină eforturile diplomatice depuse de Ucraina, Federaţia Rusă, Franţa şi Germania, precum şi Declaraţia comună de la Berlin din 2 iulie, se arată în concluziile Consiliului adoptate în cursul nopţii de miercuri spre joi la reuniunea şefilor de state şi guvern la Bruxelles.

Consiliul condamnă continuarea activităţilor ilegale de către militanţii înarmaţi din estul Ucrainei, inclusiv ocuparea de clădiri publice, luarea de ostatici şi atacurile armate asupra organelor de drept din Ucraina şi a poliţiştilor de frontieră.

Totodată, Consiliul European îndeamnă Federaţia Rusă să-şi utilizeze în mod activ influenţa asupra grupurilor armate ilegale pentru a opri fluxul de arme şi militanţi peste graniţă, cu scopul de a obţine o dezescaladare rapidă a situaţiei. În acest context, Consiliul reaminteşte decizia din 11 iulie de a extinde interdicţiile de călătorie şi îngheţarea activelor în cadrul Uniunii Europene la 11 noi persoane pentru subminarea integrităţii teritorială, suveranităţii şi independenţei Ucrainei.

Consiliul European regretă faptul că măsurile solicitate la 27 iunie, în concluziile sale, nu au fost adoptate corespunzător. Prin urmare, Consiliul este de acord să extindă măsurile restrictive, pentru entităţi ţintite, inclusiv din Federaţia Rusă, a căror acţiuni de sprijin material sau financiar subminează sau ameninţă suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei.

Consiliul trebuie să adopte instrumentele juridice necesare şi să decidă până la sfârşitul lunii iulie o primă listă de entităţi şi persoane, inclusiv din Federaţia Rusă.

Consiliul European solicită BEI de a suspenda semnarea de noi operaţiuni de finanţare în Federaţia Rusă. Statele membre ale Uniunii Europene vor coordona poziţiile lor în cadrul Consiliului Director al BERD, cu scopul de a suspenda, de asemenea, finanţarea de noi operaţiuni.

În cele din urmă, Consiliul European invită Comisia să reevalueze programele de cooperare UE-Rusia, cu scopul de a lua o decizie, de la caz la caz, cu privire la suspendarea punerii în aplicare a programelor de cooperare bilaterale şi regionale ale UE. Cu toate acestea, proiectele care se ocupă exclusiv de cooperarea transfrontalieră şi cu societatea civilă vor fi menţinute.

Consiliul European reaminteşte faptul că Comisia, SEAE şi statele membre au organizat activităţi pregătitoare cu privire la măsurile vizate, aşa cum a solicitat în luna martie, astfel încât măsuri suplimentare pot fi luate fără întârziere.

Consiliul European îşi menţine angajamentul de a se reuni în orice moment, atunci când evenimentele impun acest lucru.

De asemenea, Consiliul European aşteaptă ca instituţiile financiare internaţionale să se abţină de la finanţarea oricăror proiecte care recunosc în mod explicit sau implicit anexarea ilegală a Crimeii şi Sevastopolului.

Consiliul European salută eforturile depuse de OSCE şi de preşedinţia acestuia în exerciţiu, în special prin facilitarea reuniunilor Grupului de Contact pentru Ucraina, precum şi disponibilitatea de a stabili o misiune de monitorizare a frontierei, pentru care UE şi statele sale membre sunt pregătite să ia în considerare o contribuţie substanţială.

Consiliul European subliniază angajamentul UE de a continua discuţiile trilaterale privind condiţiile de aprovizionare cu gaze naturale din Federaţia Rusă în Ucraina şi apreciază eforturile depuse de Comisie în această privinţă. ‘Găsirea unui acord rapid este importantă pentru stabilizarea economiei Ucrainei şi pentru asigurarea securităţii aprovizionării şi a tranzitului de gaze naturale prin Ucraina’, se subliniază în documentul citat.

Consiliul European subliniază importanţa pentru Ucraina a ratificării Acordului de asociere în vederea aplicării cât mai rapide a prevederilor sale şi salută organizarea de consultări trilaterale la nivel ministerial între Ucraina, Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană, la 11 iulie, cu privire la punerea în aplicare a Acordului de Asociere.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...