STB: Licitaţii pentru 100 de tramvaie de 36 de metri, autobuze electrice şi hibrid şi troleibuze autonome. În doi ani, un nou tramvai românesc
AGERPRES: Cum arată reţeaua de transport public din Bucureşti şi parcul circulant al societăţii în 2019?
Andrei Creci: Ne mândrim cu reţeaua noastră de transport pentru că este una dintre cele mai mari din centrul şi estul Europei, mai ales la tramvaie. Sunt 765 de kilometri pătraţi, din care 228 kilometri pătraţi arie metropolitană, şi deservim circa 2,5 milioane de locuitori. În total, sunt aproximativ 500 de kilometri. Pe această reţea funcţionează 26 linii de tramvaie, 16 linii de troleibuze şi 122 de linii de autobuze. În trafic circulă în jur de 280 tramvaie, 181 de troleibuze şi 865 de autobuze. Zilnic, în Bucureşti, sunt efectuate 1,18 milioane de călătorii, din care 520.000 cu tramvaiele, 120.000 cu troleibuzele şi 540.000 de călătorii cu autobuzele.
AGERPRES: Sunt suficiente aceste mijloace de transport pentru o astfel de reţea?
Andrei Creci: Nu sunt suficiente. Încercăm în fiecare an să mărim această capacitate de transport, iar în prezent cel mai necesar lucru este achiziţionarea de tramvaie, pentru că avem o reţea foarte mare, dar din păcate funcţionăm la jumătate din capacitate. Noi vrem să încurajăm cetăţenii să apeleze la transportul în comun decât la maşina personală. În acest sens, municipalitatea a demarat proceduri de achiziţii pentru patru categorii de mijloace de transport: pentru tramvaie, pentru autobuze electrice, autobuze hibrid şi pentru troleibuze cu autonomie. Este un concept nou şi foarte interesant. Este vorba de un troleibuz care are o autonomie de 5-6 kilometri, deci el poate la nevoie să treacă o intersecţie fără probleme, să se cupleze în partea cealaltă a străzii. Acestea sunt cele patru categorii de mijloace de transport pentru care Primăria Municipiului Bucureşti a început deja licitaţiile.
În cazul licitaţiei pentru tramvaie au fost nişte contestaţii şi sper să se rezolve şi să nu rămână suspendată, pentru că vorbim de bani europeni şi dăm mult mai mulţi bani. Sunt 100 de tramvaie din gama de 36 de metri, tramvaie mari, încăpătoare, care se pretează pe foarte multe linii din Bucureşti, respectiv pe liniile 41, 1 şi 10. Practic, vor fi modificate şi peroanele pentru a putea să încapă un asemenea tramvai, deoarece noi nu am mai avut tramvaie atât de mari. Dacă totul merge bine din punct de vedere juridic, conform contractului, în doi ani vom avea primele tramvaie.
AGERPRES: Toate achiziţiile se fac în continuare doar prin Primărie? Societatea nu poate să facă acum şi ea achiziţii?
Andrei Creci: Şi societatea poate să facă şi va face achiziţii. STB poate atrage şi fonduri europene, de aceea suntem societate comercială, funcţionăm pe alte principii decât o făceam ca regie. Vom avea şi o structură în cadrul STB care se va ocupa cu atragerea de fonduri europene, un fel de mini-autoritate de management. Vom lucra cu specialişti şi vom identifica toate nişele unde putem atrage fonduri europene, dar în general pe tot ceea ce înseamnă transport public, fie că vorbim de achiziţii de mijloace de transport, fie de reţea electrică pentru autobuze electrice. Deocamdată nu avem niciun proiect, dar vom achiziţiona şi noi tramvaie şi dacă va fi cazul autobuze pe GNC (gaz natural comprimat). Aici este şi un program pe care îl avem în vedere, respectiv de transformare a unor autobuze aflate deja în parcul nostru, din propulsie pe motorină în GNC, un program cu fonduri de la Ministerul Mediului. Acesta dă bani serioşi pentru transformarea unui autobuz tradiţional în autobuz GNC.
AGERPRES: Cât de repede veţi putea face astfel de licitaţii? Aveţi un orizont de timp?
Andrei Creci: Dacă ne referim la tramvaie, eu sper ca în următorii doi ani bucureşteanul se va putea bucura de un tramvai nou, adus din afară în prima fază, dar sper să putem implementa şi un program de producţie multianual, pe 3 ani, a unor tramvaie proprii, de fapt de continuare a producţiilor tramvaielor BLF (Bucur Low Floor), tramvai care s-a făcut până în anii 2015-2016. Linia de producţie există şi cu puţin efort, puţină imaginaţie, cu un design nou, dar şi cu mai puţini bani decât ar costa unul nou din afară, putem scoate nişte tramvaie frumoase, noi şi competitive. Dacă vorbim de tramvaiul BLF cu lungimea de 27 metri, acesta este cu cel puţin 300.000 – 400.000 de euro mai ieftin decât cel mai ieftin tramvai de această dimensiune de pe piaţă. Trebuie să înţelegeţi că producători de tramvaie nu sunt foarte mulţi, dar ca în orice domeniu, ca în orice industrie, unele au calităţi mai înalte şi preţul pe măsură, iar alţii au preţuri mai decente. Sunt producători elveţieni, francezi, nemţi, dar şi ucraineni, cehi şi chiar ruşi.