Trei oferte au fost depuse până la termenul limită din 24 aprilie la licitaţia pentru achiziţia a 40 de tramvaie cu autonomie din Timişoara, potrivit datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.
Cele trei oferte provin de la:
1. Electroputere VFU Paşcani – România
2. Bozankaya Otomotiv – Turcia
3. Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz – Polonia
Primul participant, Electroputere VFU Paşcani, este specializat în repararea materialului rulant şi în trecut a modernizat tramvaie Armonia care circulă în Timişoara (foto jos).
Potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu, modernizarea materialului rulant s-a realizat prin reproiectare şi reconstrucţie. Rămâne de văzut ce model de tramvai oferă pentru oraşul de pe Bega uzina din Paşcani.
Al doilea participant, Bozankaya, produce un model de tramvai de 32,7 metri lungime, în cinci module, bidirecţional, cu o capacitate totală de 295 de pasageri.
Producătorul turc s-a înscris la mai multe licitaţii din România, fiind chiar ofertant unic la cea pentru 100 de troleibuze în Bucureşti şi cea pentru 68 de autobuze electrice în cinci oraşe din ţară.
Al treilea participant, producătorul polonez Pesa, fabrică patru modele de tramvaie, potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu. În imagini (foto jos) este modelul cu acumulatori Fokstrot, care poate circula şi atunci când reţeaua nu este alimentată cu energie electrică.
Pesa a câştigat în 2016 o licitaţie în Kiev, Ucraina, pentru livrarea a 10 tramvaie Fokstrot.
Oraşul de pe Bega este primul din ţară care cumpără tramvaie cu baterii. Întrebat de ce cumpără tramvaie cu autonomie, edilul Timişoarei Nicolae Robu a explicat pentru ECONOMICA.NET că „aşa se fac mai nou tramvaiele” şi că acestea pot fi utilizate şi în cazurile în care se derulează diverse lucrări, există pene de curent sau se defectează tramvaiul la sistemul de alimentare.
Primăria Timişoara vrea să cumpere 16 tramvaie articulate, valoarea contractului fiind estimată la 184,9 milioane de lei (40 milioane de euro) fără TVA, circa 2,5 milioane de euro/bucata.
În baza contractului pentru cele 16 tramvaie, Primăria Timişoarei poate achiziţiona suplimentar 24 de tramvaie, caz în care valoarea achiziţiei creşte la 462,25 milioane de lei (98 milioane de euro).