Tramvaie noi în Bucureşti: termenul pentru depunerea ofertelor, prelungit cu o lună. Astra Vagoane Călători intră în cursă

11 02. 2019
autentic_76851100

Primăria Bucureşti a lansat în decembrie licitaţia pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea contractului fiind estimată la 845,68 milioane de lei (180 milioane euro), fără TVA. Astfel, preţul pe bucată este de circa 1,8 milioane de euro, fără TVA. 

Ofertele pentru această licitaţie urmau să fie transmise până pe 14 februarie, însă municipalitatea a prelungit termenul până pe 15 martie.

La cea mai mare licitaţie de tramvaie din ţară nu putea participa şi producătorul Astra Vagoane Călători de unul singur, având în vedere condiţiile privind cifra de afaceri.

„Am găsit o soluţie să participăm”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Sârbu, directorul general al Astra Vagoane Călători, adăugând că livrarea de tramvaie în capitala unei ţări este un punct forte în promovarea ulterioară a portofoliului oricărui producător.

Directorul firmei din Arad nu a precizat şi ce soluţie a identificat. Cel mai probabil, acesta a găsit parteneri pentru a se încadra în cerinţele Primăriei Bucureşti şi a depune împreună ofertă.

În vara anului 2017, Valer Blidar, proprietarul fabricii din Arad, vorbea de o asociere cu Electroputere VFU Paşcani şi Atelierele CFR Griviţa pentru participarea la licitaţia de tramvaie ce urma să fie organizată de Primăria Capitalei.

Rămâne de văzut la deschiderea ofertelor dacă uzinele reparatoare de material rulant din Paşcani şi Bucureşti sunt partenerii misterioşi ai Astra Vagoane Călători la cea mai mare licitaţie de tramvaie din ţară. 

De licitaţia pentru tramvaie noi în Bucureşti pare interesat şi producătorul francez Alstom, care a contestat procedura la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), însă fără succes.

Până acum, producătorul Astra Vagoane Călători a depus oferte de unul singur la licitaţiile pentru tramvaie din Cluj, Oradea, Galaţi şi Oradea.

Producătorul din Arad este interesat să depună ofertă şi în cadrul licitaţiei de la Timişoara şi analizează posibilitatea fabricării de tramvaie cu autonomie de minim 10 kilometri pentru a se încadra în cerinţele municipalităţii de pe Bega.

Alte achiziţii de tramvaie pentru mari oraşe din ţară au loc prin intermediul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

În cadrul licitaţiei MDRAP pentru tramvaie noi în Ploieşti, Brăila şi Galaţi şi-a făcut apariţia un jucător – surpriză. Compania Electroputere VFU Paşcani a contestat termenul de livrare a tramvaielor și aspecte tehnice din caietul de sarcini, obţinând câştig de cauză la CNSC. Militanţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de transport public de la Metrou Uşor apreciază că, cel mai probabil, firma din Paşcani s-a asociat cu un producător pentru a participa la licitaţia de tramvaie a MDRAP.