Deşi cea mai mare licitaţie de tramvaie din ţară a atras atenţia a 20 de operatori economici, au depus oferta doar doi: Astra Vagoane Călători SA şi Durmazlar Makine San Ve Tic AS, potrivit unui comunicat al Primăriei Bucureşti.
Lista de ofertanţi nu a fost publicată însă până la această oră pe platforma electronică de achiziţii publice SICAP. Această listă ar trebui să cuprindă şi firmele din asocierile conduse de cei doi producători.
Reprezentanţii Astra Vagoane Călători au declarat încă din februarie pentru ECONOMICA.NET că au găsit o soluţie pentru a se înscrie la licitaţia de tramvaie din Bucureşti, după ce producătorul român nu putea participa de unul singur, având în vedere condiţiile privind cifra de afaceri.
În vara anului 2017, Valer Blidar, proprietarul fabricii din Arad, vorbea de o asociere cu Electroputere VFU Paşcani şi Atelierele CFR Griviţa pentru participarea la licitaţia de tramvaie ce urma să fie organizată de Primăria Capitalei.
Cine sunt turcii care ar putea livra tramvaie în Bucureşti
În ceea ce priveşte celălalt ofertant, compania Durmazlar Makine San Ve Tic AS din Turcia, aceasta a început să producă tramvaie în 2009, în baza unui parteneriat cu producătorul german Siemens.
Contractul pentru cele 100 de tramvaie în Bucureşti ar fi cel mai mare din istoria producătorului turc. Până acum, acesta a mai livrat zeci de tramvaie în oraşe din Turcia şi a mai câştigat un contract pentru livrarea a până la 24 de bucăţi în oraşul polonez Olsztyn, unde a fost singurul ofertant.
Durmazlar îşi va prezenta produsele şi în cazul târgului Innotrans de la Berlin care va avea loc în perioada 22 – 25 septembrie 2020.
Cel mai mare contract de tramvaie din ţară a fost şi în atenţia unor mari producători europeni precum francezii de la Alstom şi cehii de la Skoda. În final, aceştia nu au mai depus însă ofertă.
Rămâne de văzut dacă cea mai mare licitaţie de tramvaie din ţară se va încheia cu atribuirea contractului sau va fi anulată.