Tramvaiele noi de la Astra Arad, prea lungi pentru peroanele unor stații din București
Astra Vagoane Călători va livra 100 de tramvaie în București, în urma contractului semnat pe 11 mai, după mai multe luni de tergiversări. În lungime de 36 de metri, acestea vor reprezenta o premieră pentru Capitală, unde cel mai lung tramvai are cu aproape 10 metri mai puțin.
“Complementar achiziției de tramvaie, pe secțiunile de traseu unde este cazul, se vor efectua lucrări de infrastructură de tipul: modernizare cale de rulare + infrastructură si suprastructură corespunzătoare, modernizare peroane pentru a corespunde lungimii noilor tramvaie”, se arată în studiul de oportunitate pentru achiziționarea celor 100 de tramvaie, publicat în aprilie 2018.
Într-un tabel din documentul citat (foto jos) este propusă modernizarea a 49 de peroane, din care cele mai multe, respectiv 20, pe linia tramvaiului 41, cel mai folosit mijloc de transport în comun de suprafață din România.
Pe lângă cele 49 de peroane, studiul propune modernizarea a 27 de kilometri de tramvai (cale simplă), precum și a depourilor unde vor fi garate noile tramvaie (Giurgiului, Militari, Dudești și Alexandria).
Trebuie precizat că, între timp, Societatea de Transport București (STB) demarase acțiunea de modernizare a unor stații, cel puțin pe linia tramvaiului 41. Contactați cu privire la reluarea lucrărilor de alungire a peroanelor, reprezentanții STB nu au răspuns până la momentul publicării acestui articol.
Rămâne de văzut dacă peroanele prea scurte vor fi alungite până la venirea noilor tramvaie.
Primul tramvai, în august 2022
Tramvaiele noi vor circula pe 8 linii
„Cele 100 de tramvaie vor intra în traseu începând cu anul 2022 și vor putea fi folosite de bucureșteni pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55”, a declarat Adrian Criț, director general Societatea de Transport București, cu ocazia semnării contractului pentru mult-așteptata achiziție.
Pe traseele menționate, tramvaiele noi vor circula cu o viteză sporită, asigurându-se totodată o semaforizare cu prioritate pentru transportul public de călători. Tramvaiele vor fi echipate cu sisteme IT – de informare călători (audio și video), supraveghere video, sistem de numărare călători, Wl-Fi și sistem de comunicare on-line.