Municipiul Oradea a lansat pe 5 mai licitaţia pentru achiziţia a 10 tramvaie, valoarea estimată a acestora fiind de 74,45 milioane de lei.
Cantitatea de 10 tramvaie va putea fi suplimentată prin achiziţia a încă maximum 10 bucăţi, iar valoarea totală se va dubla atunci la 148,90 milioane de lei (31,97 milioane de euro), conform anunţului de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Până la data limită de transmitere a ofertelor, respectiv miercuri, 20 iunie, a depus ofertă doar producătorul român Astra Vagoane Călători, conform SEAP.
Sursele Economica.net afirmă că modelul ofertat la Oradea este tramvaiul Imperio, la fel ca la Cluj, infirmând astfel informaţiile apărute anterior conform cărora Astra ar fi participat cu modelul Autentic.
Întrebate cum se explică lipsa concurenţei la aceste licitaţii, sursele au spus că potenţialii competitori au de lucru în ţările de origine.
Data limită de evaluare a ofertei pentru cele 10 tramvaie noi la Oradea este 10 octombrie. Achiziţia tramvaielor este finanţată din fonduri europene, prin Programul Operational Regional – POR.
Contactat de către Economica.net, primarul Oradei, Ilie Bolojan, a spus că pe lângă achiziţia de tramvaie va mai deconta prin POR şi alte proiecte.
„Pe POR se finanţează proiecte de mobilitate urbană, mobilitate verde: transportul electric sau pietonal, piste de biciclete. Noi finanţăm pe Oradea o componentă de transport electric, adică extinderea liniei de tramvai, pe de o parte, şi achiziţia de tramvaie noi, pe de altă parte. Iar pe partea de pietonal, străzi pietonale noi în zona centrală, piaţete pietonale în centrele de cartier şi, de asemena, o formulă de unde verde, tot pentru tramvai în zona centrală, ceea ce înseamnă lărgirea unui pod şi pasaj subteran”, a explicat edilul Oradei.
Astra Vagoane Călători a fost singurul ofertant şi la licitaţia pentru achiziţia a 22 de tramvaie la Cluj. Municipiul Cluj – Napoca a lansat această licitaţie pe 10 februarie, valoarea estimată a acordului cadru fiind de 190 de milioane de lei (41 milioane de euro). Şi în acest caz, finanţarea urmează să fie asigurată din fonduri europene, prin Programul Operational Regional 2014 -2020.