”Investiţia este în valoare de 81,5 milioane de lei şi este realizată integral de companii româneşti, de la proiectant la executant şi consultant”, arată societatea.
Realizarea LEA 400 kV Reşiţa-Pancevo va permite eliminarea congestiilor majore în zona celor doua sisteme electroenergetice, românesc şi sârbesc, precum şi creşterea capacităţii de transfer între România şi Serbia şi în toată zona de sud-est a Europei, scrie News.ro.
”Prin realizarea acestei investiţii, România îşi va atinge ţinta europeană obligatorie de interconectivitate de 10% pentru anul 2020”, spun oficialii Transelectrica.
Linia electrică are o lungime pe teritoriul României de 63 de kilometri şi un număr de 206 stâlpi. Lungimea liniei pe teritoriul Serbiei este de 68 de kilometri. Lucrările pentru construcţia liniei au început în octombrie 2014.
LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo este proiectată de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), iar lucrările au fost executate de Electromontaj SA, având ca subcontractori: Emfor Montaj SA, Terrasond SRL, Icemenerg SA, Politehnica Bucureşti, Arc Vision SRL. Consultantul proiectului a fost Roeng TEC.
LEA 400 kV Reşiţa-Pancevo este un proiect de interes comun, parte din „Mid Continental East Corridor”, iar unul dintre rolurile sale principale este acela de a întări sistemul electroenergetic naţional şi pe cel sud-est european.
”Aş vrea să vă asigur că efortul investiţional al companiei va continua într-un ritm susţinut în perioada următoare. Suntem încurajaţi de faptul că, aşa cum arată statistica în ceea ce priveşte economia din România, în 2017 profitul în segmentul cu capital românesc este de 1,9 ori mai mare decât în cel al segmentului cu capital străin. Credem cu putere că putem face progrese şi mai importante”, a declarat Gheorghe Olteanu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.
La rândul său, directorul general executiv al Transelectrica, Adrian Constantin Rusu, a subliniat faptul că realizarea LEA 400 kV de interconexiune Reşiţa-Pancevo este doar o primă parte a unei serii de investiţii ale companiei.
”Este foarte important de spus că realizarea LEA Reşiţa-Pancevo este o etapă cu ştafetă. În toate sucursalele companiei există un efort investiţional susţinut. Urmează proiecte la fel de mari şi de importante: tocmai a fost deblocat proiectul LEA Oradea-Bekescsaba; avem în lucru LEA Gutinaş-Smârdan; acum câteva săptămâni am semnat contractul de finanţare cu Comisia Europeană pentru LEA Cernavodă-Stâlpu. Avem în faţă proiecte provocatoare şi cel puţin la fel de importante ca linia Reşiţa-Pancevo”, a declarat Adrian Constantin Rusu.
La festivitatea de inaugurare a participat şi directorul general al EMS, operatorul de transport şi sistem din Serbia, Jelena Matejić.
”Linia Reşia-Pancevo a fost pentru noi cel mai important proiect din ultimii 10 ani. Ne-am alăturat de la început ideii de a realiza acest proiect important, iar în toată perioada am avut o colaborare de succes, bazată pe un sprijin reciproc permanent. Împreună am reuşit să energizăm această linie. Sperăm ca în viitor să colaborăm şi mai mult, noi suntem în mod tradiţional deschişi la cooperarea cu România”, a transmis Jelena Matejić, directorul general EMS.
Porţiunea de pe teritoriul României a LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo, finalizată la 30 martie, este realizată în varianta dublu circuit şi traversează 11 localităţi din judeţul Caraş-Severin: municipiul Reşiţa, comunele Ezeriş, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berlişte, Ciudanoviţa, Grădinari, Vărădia şi Vrani.
Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 38.000 MVA şi 8.834,4 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a 8 sucursale de transport.