Emisiunea de obligațiuni corporative de 200 milioane lei are o maturitate de 5 ani și o dobândă fixă de 6,1% pe an și ar fi trebuit să se încheie miercuri.
Potrivit companiei, oferta de obligațiuni Transelectrica a fost suprasubscrisă în mai puțin de 24 de ore de la fixarea dobânzii și devine astfel un punct de referință pentru emisiuni similare.
‘Interesul sporit din partea investitorilor locali și internaționali este dovada unui mix echilibrat între calitatea emitentului, randament, lichiditate și posibilitatea de diversificare a portofoliului prin instrumente cu venit fix locale. Pentru Transelectrica, beneficiul constă în diversificarea soluțiilor de finanțare, negarantate, la un preț favorabil și reducerea riscului valutar. Închiderea anticipată a ofertei vine în întâmpinarea investitorilor diligenți care au sprijinit inițiativa companiei încă de la început’, se mai arată în comunicatul menționat.
Potrivit acestuia, împrumutul este destinat în principal finanțării investițiilor, creșterii capacității de interconectare, extinderii și consolidării RET precum și refinanțării unor obligații financiare bilanțiere, în scopul optimizării structurii de finanțare și diminuării riscurilor aferente fluctuațiilor de cost și devalorizării monedei naționale.
De asemenea, compania precizează că această emisiune este începutul unei serii de astfel de instrumente, anunțate ca intenție la 900 milioane lei, care nu exclude încă lansarea unor programe denominate și în alte valute.
‘Această operațiune deschide etapa de diversificare a surselor de finanțare pentru programul de dezvoltare al companiei și consolidează angajamentul nostru de actor activ al sectorului energetic românesc’, a arătat Ștefan Bucătaru, președinte al Directoratului Transelectrica.
Obligațiunile emise în urma ofertei publice vor fi înscrise la cota Bursei de Valori București, în baza prospectului de admitere și în conformitate cu reglementările Bursei de Valori București.
Transelectrica este operatorul sistemului național de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanțelor Publice 58,69% din acțiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acțiuni, iar SIF Oltenia deține 6,85%.
Compania a raportat, în primele nouă luni din 2013, un profit net de 132 milioane lei, în creștere de 13 ori (+1.154%) față de aceeași perioadă din anul anterior, când profitul net al companiei se cifra la 10 milioane lei. De asemenea, valoarea profitului brut a ajuns la 159 milioane lei, în creștere cu 92% în comparație cu datele din anul anterior, respectiv 83 milioane lei.