Transelectrica a mai pierdut un proces cu doi foști membri din conducerea companiei. Societatea trebuie să le plătească despăgubiri de aproape 560.000 de lei fiecăruia

30 05. 2024
transelectrica den 375677

Într-o informare adresată Bursei de Valori București, Transelectrica anunță că a pierdut procesul în cazul cererii de arbitraj ARB-5742, intentate de Marcu Corneliu si Miu Andreea Mihaela. În urma deciziei instanței vieneze, compania trebuie să le achite fiecăruia despăgubiri în valoare de 559.164 de lei, în parte reprezentând indemnizația de neconcurență în baza contractelor de mandat la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată.

Acesta nu este deloc singurul proces pierdut de Transelectrica la Curtea de Arbitraj de la Viena în fața unor foști membri din conducerea companiei, care au fost revocați din funcții. Este o situația care pare că a devenit o obișnuiță în ultimii ani pentru compania națională.

Astfel, în data de 11 octombrie 2023, Transelectrica a anunțat acționarii că a pierdut procesul intentat la Curtea de Arbitraj de la Viena de Luiza Popescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere. Compania a fost obligată să-i plătească despăgubiri de 792.132 de lei Mai multe detalii aici.

În data de 24 august 2023, compania națională a anunțat că a pierdut la Curtea de Arbitraj de la Viena procesul intentat de Constantin Dumitru, fost membru al Consiliului de Supraveghere, societatea fiind obligată să-i plătească acestuia 1,67 de milioane de lei. Mai multe detalii aici.

În data de 20 aprilie 2023, instanța vieneză i-a dat câștig de cauză lui Cătălin Nițu, fost membru al directoratului, care a fost dat afară din funcție după doar jumătate de an, deși avea un mandat de patru ani. El a primit compensații de 560.000 de lei. Mai multe detalii aici.

Cătălin Nițu, care a deținut și funcția de director în cadrul Transelectrica, a mai deschis un proces la Curtea de la Viena, în care cere companiei despăgubiri de 2,2 milioane de lei. Mai multe detalii aici.

În data de 30 decembrie 2022, Curtea de Arbitraj de la Viena a decis ca Transelectrica să-i plătească despăgubiri de 792.132 de lei lui Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, care a fost revocat din funcție înainte să i se termine mandatul. Mai multe detalii aici.

Ce soluții caută Guvernul

Ca urmare a proceselor pierdute în instanțele din afara Românii de către companiile de stat în fața foștilor angajați, minsitrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat în data de 4 ianurie 2024 că a depus un memorandum la Guvern pentru ca aceste litigii să se judece în țară.

„Este greu de înţeles ce fac unele companii de stat din România! Ele încurajează lipsa de încredere în propria justiţie, în instanţele naţionale române. Ca ministră a Justiţiei, nu pot accepta asta. Situaţia de fapt este următoarea: la nivelul contractelor de mandat încheiate între companiile de stat din România şi membrii Consiliului de administraţie/supraveghere/directorate, se introduc clauze arbitrale potrivit cărora eventualele litigii se vor soluţiona de către jurisdicţii arbitrale internaţionale (Viena, Paris, Londra etc). Situaţia trebuie rezolvată. Din raţiuni ce ţin de încrederea în justiţia naţională, dar şi din motive economice. Costurile privind soluţionarea acestor litigii în străinătate sunt ridicate. Vorbim despre: taxe arbitrale, onorarii arbitri, onorarii avocaţi, costuri de deplasare, cazare, traduceri documente”, a declarat Gorghiu, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiţiei, a relatat atunci Agerpres.

Gorghiu a revenit cu încă o declarație în acest sens pe 10 ianuarie 2024, când a spus că este firesc ca aceste procese să se judece în țară. Mai multe detalii aici.