Transelectrica a pierdut din nou un proces în fața lui Cătălin Nițu, fost director și membru al directoratului companiei. Societatea trebuie să-i plătească acum aproape 2 milioane de lei

Compania Națională Transelectrica S.A. a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că, în continuarea informațiilor diseminate prin raportul curent transmis prin intermediul instituțiilor pieței de capital în dată de 10 august 2023, a fost soluționată cererea de arbitraj ARB-5758 dintre Cătălin Nițu și companie la Centrul de Arbitraj de la Viena.
Cristian Negrei - vin, 01 nov. 2024, 18:47
Transelectrica a pierdut din nou un proces în fața lui Cătălin Nițu, fost director și membru al directoratului companiei. Societatea trebuie să-i plătească acum aproape 2 milioane de lei

Instanța a decis, prin hotărâre arbitrală, să admită o parte dintre pretențiile lui Nițu împotriva companiei. Astfel, Transelectrica trebuie să-i plătească fostului director suma brută de 1.910.477 de lei, reprezentând compensația aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare din momentul revocării fără justă cauza până la sfârșitul mandatului, la care se adaugă accesorii.

Compania mai trebuie să-i plătească lui Nițu suma brută de 59.023 de lei, reprezentând componentă variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță aferent perioadei noiembrie – decembrie 2020, la care se adaugă accesorii.

Centrul de Arbitraj de la Viena a a respins că neîntemeiată cererea formulată privind obligarea la plata valorii reprezentând componentă variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță începând cu luna ianuarie 2021 și până la sfârșitul mandatului.

Plata efectivă a acestor sume se va face la valoarea netă a acestora. Compania a fost obligată totodată la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale. Transelectrica a anunțat pe 10 august 2023 investitorii că fostul director a dat compania în judecată la Viena și că cere despăgubiri de 2,2 milioane de lei pentru concediere abuzivă.

Acesta nu este primul proces pierdut de Transelectrica la Centrul de Arbitraj de la Viena în fața lui Nițu. În 20 aprilie 2023, compania națională anunța că a pierdut la Viena un proces intetntat de Cătălin Nițu, în urma căruia trebuia să-i plătească acestuia despăgubiri de 559.164 de lei, la care se adăugau accesorii și cheltuieli de judecată.

Cătălin Nițu a fost membru al Directoratului Transelectrica pentru doar șase luni, dintr-un mandat de patru ani. El a fost concediat din funcție în 25 iunie 2021.

Nițu nu este singurul fost membru al conducerii companiei care au câștigat în ultimii doi procese la Viena împotriva Transelectrica și au obținut despăgubiri grase. Mai multe detalii aici. Guvernul a căutat soluții pentru ca să pună capăt acestui șuvoi de procese pierdute la instanțele internaționale, dar după cum se vede cu puțin succes până acum.

La începutul anului, pe 4 ianuarie, Ministerul Justiție a depus un memorandum la Guvern pentru ca aceste procese să se judece în țară.

„Este greu de înţeles ce fac unele companii de stat din România! Ele încurajează lipsa de încredere în propria justiţie, în instanţele naţionale române. Ca ministră a Justiţiei, nu pot accepta asta. Situaţia de fapt este următoarea: la nivelul contractelor de mandat încheiate între companiile de stat din România şi membrii Consiliului de administraţie/supraveghere/directorate, se introduc clauze arbitrale potrivit cărora eventualele litigii se vor soluţiona de către jurisdicţii arbitrale internaţionale (Viena, Paris, Londra etc). Situaţia trebuie rezolvată. Din raţiuni ce ţin de încrederea în justiţia naţională, dar şi din motive economice. Costurile privind soluţionarea acestor litigii în străinătate sunt ridicate. Vorbim despre: taxe arbitrale, onorarii arbitri, onorarii avocaţi, costuri de deplasare, cazare, traduceri documente”, a declarat atunci ministrul Justiției Alina Gorghiu.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...