Astfel, Transelectrica vrea să recupereze pe cale juridică creanţe de 30,8 milioane de lei şi, pe cale comercială, o sumă totală de 20,6 milioane de lei. Alte 3,5 milioane de lei sunt datorii ale unor clienţi aflaţi în faliment.
Cel mai mare datornic este producătorul de energie de stat Nuclearelectrica, ce a acumulat restanţe de 12,4 milioane de lei. Data scadentă a fost 14 octombrie, iar Transelectrica precizează că vrea să recupereze această creanţă pe cale comercială.
Tot pe cale comercială vor fi recuperate şi datoriile pe care le au Transenergo (2,7 milioane de lei), Romgaz (1,1 milioane de lei) şi CET Bacău (1,08 milioane de lei).
De asemenea, pe lista creanţelor pe care Transelectrica trebuie să le recupereze pe cale juridică, se află producătorul de oţel ArcelorMittal Galaţi, cu o datorie de 6,1 milioane de lei. Transelectrica precizează că a demarat un proces pentru recuperarea acestor bani.
ArcelorMittal este şi al doilea mare consumator de electricitate din România, după Alro Slatina. Uzina siderurgică are un contract cu Nuclearelectrica pentru achiziţia de energie, încheiat pe bursa de profil OPCOM.
Următorul pe lista creanţelor de recuperat pe cale juridică este traderul de energie Petprod, cu o restanţă de 5,6 milioane de lei. Complexul Energetic Hunedoara are datorii de 5,3 milioane de lei, iar CET Govora, de 5,5 milioane de lei.
Pe lângă creanţele de recuperat pe cale comercială şi juridică, Transelectrica mai are creanţe în valoare totală de 3,5 milioane de lei la trei clienţi care au dat faliment (CET Iaşi, Total Electric Oltenia şi Energoterm).
Transelectrica este operatorul de transport şi sistem în sectorul energiei electrice din România.
Ministerul Finanţelor Publice este acţionarul majoritar al Transelectrica, având o participaţie de 58,6%, Fondul Proprietatea deţine 13,5%, iar restul acţiunilor sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti.