Transelectrica are un program de investiţii de 2,5 miliarde de lei pentru perioada 2014 – 2017

Economica.net
31 03. 2014
transelectrica_curba_56141300_37402300_72885000

‘Programul de investiţii al Transelectrica este în perioada 2014 – 2017 la nivelul de 2,5 miliarde de lei. Dividendele nu fac nicio diferenţă. Genul de finanţare de care are nevoie Transelectrica pentru investiţii care se realizează în mai mulţi ani şi au o durată de viaţă de 25 – 30 de ani nu sunt cele pe care le oferă băncile comerciale, împrumuturi pe termen scurt garantate cu creanţe. Ceea ce este important este ca Transelectrica să-şi asigure surse de finanţare negarantate, pe termen lung şi foarte lung. Vorbim aici de emisiuni de obligaţiuni, care nu sunt garantate, ci se tranzacţionează la bursă’, a spus Bucătaru.

El a arătat că, în România, există foarte puţine companii, două-trei, care se califică la finanţări acordate pentru mai mult de 10 ani, de la instituţii financiare internaţionale, credite care să fie negarantate şi la costuri reduse.

‘Faptul că, astăzi, Transelectrica îşi poate permite să se finanţeze aşa cum se finanţează toţi operatorii de transport din această lume este cea mai mare realizare a anului trecut’, a completat Bucătaru.

La rândul său, Ciprian Diaconu, membru în Directoratul companiei, a precizat că principalele destinaţii ale investiţiilor sunt interconectările cu ţările vecine, retehnologizarea instalaţiilor vechi şi integrarea centralelor din surse regenerabile.

‘Planul de dezvoltare pe cinci ani prevede creşterea interconexiunilor cu ţările vecine, retehnologizarea staţiilor cu vechime de 35 – 45 de ani, plus întăriri ale reţelei pentru implementarea surselor regenerabile, care ne-au copleşit în ultimii ani. De exemplu, avem un proiect comun cu Serbia, Reşita – Pancevo. Sperăm ca, în 2016, să punem în funcţiune această nouă interconexiune. Un alt grup de proiecte importante pe zona de est a ţării, sperăm să obţinem finanţare pentru aceste proiecte şi de la Comisia Europeană şi de la alţi finanţatori’, a punctat Diaconu.

De asemenea, compania are în plan integrarea sistemului Republicii Moldova.

Directoratul Transelectrica propune Adunării Generale a Acţionarilor plata unui dividend brut de 2,228 lei pe acţiune celor care deţin titluri ale companiei la data de 19 mai 2014.

Valoarea totală a dividendelor ce vor fi alocate acţionarilor este de 163.319.400 lei.

Transelectrica a încheiat anul trecut cu un profit net de 201 milioane de lei, în creştere de aproape şase ori faţă de anul 2012.

Profitul operaţional EBITDA a fost de 584 de milioane de lei, cu 47% mai mare decât în anul precedent.