Transelectrica a completat anunțul prin care solicita energie electrică pentru CPT cu două modificări: prima este relaxarea condițiilor referitoare la garanțiile cerute vânzătorului, iar a doua este prelungirea termenului de depunere a ofertelor.
Iată anunțul Transelectrica:
”Având în vedere cererea de ofertă din data de 23.02.2022 şi condiţiile de piaţă actuale, CNTEE TRANSELECTRICA S.A. completează anunţul cu următoarea precizare:
„Părţile pot decide ca garanţia bancară de bună plată / de bună execuţie să fie negociată între părţi”.
Având în vedere această completare, termenul de depunere al ofertelor se prelungeşte până la data de 14.03.2022”.
În anunțul inițial, din februarie, Transelectrica solicitase oferte pentru a încheia “un contract de vânzare – cumpărare de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic CPT, pentru o perioadă de minim 12 luni”. “Energia va fi livrată la o putere constantă pe interval de decontare (ID), cuprinsă între 5 – 25 MW. Oferta va conţine o propunere fermă de livrare, situată în acest interval”, anunța atunci compania, care aștepta ofertele până la data de 9 martie.
Garanțiile cerute ofertanților erau ferme: “o garanție de bună execuție a Contractului având o valabilitate care să depășească cu 20 (douăzeci) zile data de încheiere fizică a livrării de energie electrică, în cuantum de 5% din valoarea energiei contractate, fără TVA”. Iată că acum compania oferă posibilitatea de a negocia garanțiile, și așteaptă până la 23 martie ofertele în noile condiții.
Problema CPT
CPT este o problemă din ce în ce mai stringentă pentru operatorul rețelei de transport și pentru operatorii rețelei de distribuție. Achiziția de CPT, care se face din piața angro, a devenit din ce în ce mai scumpă, iar companiile au cumpărat la prețuri mai mari decât cele recunoscute de ANRE în tarife (418 lei/MWh pentru Transelectrica). Iar achizițiile s-au făcut la prețuri de 800, 900 și chiar peste 1.000 de lei/MWh în ultima parte a anului trecut. Cum Autoritatea are propria metodologie de recunoaștere a acestor costuri, nu a putut crește tarifele de transport și distribuție ca să acopere tot acest cost (creștea prea mult factura la consumator), Transelectrica și distribuitorii sunt în pierdere din acest motiv.
În acest an, Transelectrica încearcă să cumpere energia pentru CPT și prin achiziții negociate direct, nu de pe platformele OPCOM, sperând la un preț mai bun decât cel din piețele OPCOM.