Împrumutul are ca scop acoperirea plăţii facturilor pentru schema de bonus pentru producţia de energie în regim de cogenerare de înaltă eficienţă, costurile aferente fiind recunoscute de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, potrivit raportului trimis de Transelectrica (simbol bursier TEL) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
„Garantarea împrumutului se face prin cesiune de creanţe, prezente şi viitoare, născute din contracte cadru între administratorul schemei de sprijin, Transelectrica, şi plătitorii de contribuţie pentru cogenerarea de înaltă eficienţă“, spune raportul companiei.
Datoriile Transelectrica (TEL) au scăzut considerabil în primul trimestru al anului, la 1,85 miliarde de lei, de la aproape 2,3 miliarde de lei, cât se înregistraseră în 2012, potrivit prospectului ofertei publice de vânzare care a avut loc în martie.
Transelectrica are dificultăţi financiare şi din cauza reglementărilor contabile confuze, care descurajează pe managerii companiei să facă operaţiuni de protecţie împotriva riscului valutar. Oficialii Transelectrica au confirmat, pentru ECONOMICA.NET, că se tem de ECONOMICA.NET”>acuzaţiile Curţii de Conturi.
„Este greu să explici unui investitor mare la Londra de ce o companie de talia Transelectrica nu face hedging valutar, căci automat te plasează în altă lume. Totuşi, am reuşit să convingem, sperăm noi, că valoarea companiei merită investiţia“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Dan Weiler, director de corporate finance & investment banking la BCR, managerul consorţiului de intermediere al ofertei publice de vânzare a acţiunilor statului la Transelectrica.
Pierderile financiare ale Transelectrica pe primul trimestru se ridicau la aproape 14 milioane de lei, iar profitul net total era de 43 ,6 milioane de lei.