Transelectrica va emite obligaţiuni şi pentru micii investitori

16 01. 2014
transelectrica_curba_56141300

„Avem un program de emisiuni de obligaţiuni, în cadrul căruia ne vom adresa şi investitorilor de retail”, a răspuns Ştefan Bucătaru, preşedintele directoratului Transelectrica (TEL), la o întrebare ECONOMICA.NET, cu ocazia lansării titlurilor de credit ale companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Transelectrica (TEL) a atras, în luna decembrie, 200 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, adresată investitorilor instituţionali la o dobândă de 6,1% pe an timp de cinci ani.

Obligaţiunile au fost cumpărate de fonduri de investiţii, de firme de administrare a investiţiilor şi de  companii de asigurări în proporţie de peste 60% din totalul ofertei, potrivit lui Sergiu Manea, vicepreşedintele executiv al BCR.

Restul cumpărătorilor au fost bănci.

BCR a intermediat oferta obligaţiunilor care pot fi tranzacţionate acum la BVB.

Printre cumpărători s-a numărat şi BERD, care a acoperit 15% – 20 din ofertă, după cum a aproximat directorul pentru România al BERD, James Hyslop.

Costul de intermediere a unor oferte pe piaţa de capital este, de obicei, mai mare, dacă oferta se adresează unor segmente mai largi de investitori de retail.

„Costul de emisiune a obligaţiunilor Transelectrica a fost la jumătate din cele ale creditelor  bancare tradiţionale de-a lungul anilor”, a mai spus Ştefan Bucătaru, fiind întrebat de costul de intermediere ale ofertei.

Emisiunea de obligaţiuni a fost adresată investitorilor instituţionali „din prudenţă. Este prima emisiune din programul de obligaţiuni corporative al Transelectrica. În viitor, compania are în vedere să se adreseze şi investitorilor de retail”, potrivit oficialului Transelectrica.

Compania intenţionează să emită obligaţiuni echivalând cu 900 milioane lei, dar nu neapărat numai în moneda naţională.

Transelectrica (TEL) operează monopolul reţelei de magistrale naţionale de tzransport de electricitate şi este este cea dintâi companie de stat care a fost listată, în august 2006, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În prezent statul mai controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei, Fondul Proprietatea (FP) are 13,5%, SIF Oltenia deţine 6,85%, iar restul sunt în circulaţie liberă la BVB.

Valoarea de piaţă a companiei este de peste 1,12 miliarde de lei, potrivit preţului acţiunilor la BVB (capitalizarea).