În temeiul Hotărârii nr. 3 a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din data de 22 iunie 2021, spun reprezentanţii Transelectrica, procedura de plată a dividendelor distribuite este următoarea: – din profitul înregistrat la 31.12.2020, cu un dividend brut de 0,59 de lei/acţiune şi – din rezultatul reportat existent în sold la 31.12.2020 cu un dividend brut de 0,28 de lei/acţiune.
„Prin urmare, plata dividendelor în cuantum de 0,87 lei de brut/acţiune se va efectua, începând cu data de 9 august 2021 (data plăţii), către acţionarii înregistraţi la data de 20 iulie 2021 în Registrul Acţionarilor TEL (dată ex-date 19 iulie 2021), prin intermediul Depozitarului Central SA (DC) şi al agentului de plată BRD – Group Societe Generale (BRD). Valoarea dividendului brut aferent exerciţiului financiar 2020 este de 0,87 de lei/acţiune (dividend total)”, se menţionează în comunicat.
Impozitul va fi reţinut, declarat şi plătit la bugetul statului de către Transelectrica în conformitate cu prevederile legale în vigoare, iar acţionarii vor încasa dividendele la valoarea netă.
Compania atrage atenţia că obligaţia de plată a dividendelor nete cuvenite acţionarilor din profitul înregistrat la 31.12.2020 şi din rezultatul reportat existent în sold la 31.12.2020 este supusă prevederilor generale în materia prescripţiei, urmând să fie prescrisă începând cu data de 10 august 2024 (data de invalidare), respectiv în termen de trei ani de la data începerii plăţii (09 august 2021).
Plata dividendelor se va efectua prin intermediul Depozitarului Central (DC).
Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România, cu un rol cheie pe piaţa de energie electrică din România. Compania administrează şi operează sistemul electric de transport şi asigură schimburile de electricitate între ţările Europei Centrale şi de Răsărit, ca membru al ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică).
Este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului şi a pieţei, asigurarea siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN). De asemenea, reprezintă principala legătură dintre cererea şi oferta de electricitate, echilibrând permanent producţia de energie cu cererea.