Transfond / RoPay – Sistemul de plăţi instant va ajunge la 18 participanţi în această săptămână

Transfond - Sistemul de plăţi instant va ajunge la 18 participanţi, după includerea unei bănci la finalul acestei săptămâni, urmând să acopere, împreună, 90% din piaţa plăţilor interbancare non-card, a declarat luni Sabin Carantină, director general Transfond, la evenimentul de lansare a serviciului RoPay.
AGERPRES - lun, 18 nov. 2024, 16:45
Transfond / RoPay - Sistemul de plăţi instant va ajunge la 18 participanţi în această săptămână

Transfond / RoPay – Sabin Carantină a menţionat că plăţile instant vor depăşi ca pondere şi număr plăţile clasice, scrie Agerpres.

„Am pornit la drum cu Serviciul Plăţi Instant în anul 2019, cu BCR, Banca Transilvania, CEC şi Libra Bank, având alături Banca Naţională şi Asociaţia Română a Băncilor. A fost un pas foarte important pentru că a schimbat peisajul plăţilor electronice în România. În prezent, avem în plăţi instant 17 participanţi. Vineri au mai venit doi, iar la finalul acestei săptămâni vom mai avea un nou participant. Deci vom avea 18 participanţi care acoperă, împreună, 90% din piaţa plăţilor interbancare non-card. Din aceste plăţi, aproape jumătate sunt realizate instant, iar tendinţa este de creştere a acestei proporţii. Deci, în curând, plăţile instant vor depăşi ca pondere şi număr plăţile clasice”, a menţionat Sabin Carantină.

În opinia sa, tendinţa de migrare către plăţi instant este una ireversibilă, „fără drum de întoarcere”.

„Dintre factorii de succes ai infrastructurii de plăţi instant aş dori să menţionăm, în primul rând, avantajele indiscutabile ale plăţilor în timp real: viteză, control asupra fluxurilor de numerar, costuri mai reduse în operare, o mai bună lichiditate pentru afaceri, companii, comoditate şi un serviciu mai bun pentru consumatori. În al doilea rând, interesul crescând al tuturor categoriilor de clienţi pentru serviciile de plăţi în timp real şi disponibile în orice moment, folosind un tip de plată eficient şi convenabil pentru toate părţile implicate în plata respectivă, respectiv iniţiator, beneficiar, prestator de servicii de plată. În al treilea rând, şi foarte important, este colaborare activă a tuturor actorilor implicaţi, respectiv: banca centrală, instituţiile de credit, instituţiile de plată nebancare, clienţi ai serviciilor de plăţi.”, a mai spus directorul general Transfond.

El a subliniat că sistemul RoPay poate fi o soluţie de back-up atunci când alte mijloace de plată pot să devină temporar indisponibile.

„RoPay marcă înregistrată la OSIM sau plăteşte româneşte, aşa cum ne place nouă să spunem, este plata cu mobilul, de la un cont către un alt cont, fără card bancar, sigur, simplu, instant şi permanent disponibil. RoPay este un ecosistem care aduce plăţile instant în viaţa noastră cotidiană, individuală, dar şi de business. În ecosistem avem sistemul bancar, inclusiv Banca Centrală şi Asociaţia Română a Băncilor, procesatorii de plăţi, fintech-urile, precum şi clienţii serviciilor bancare, consumatori şi business-uri. Ropay este şi o metodă nouă de iniţiere şi încasare de plăţi instant sau, mai pe scurt, o nouă metodă de plată. RoPay poate să fie o soluţie de back-up atunci când alte mijloace de plată pot să devină temporar indisponibile. Nu în ultimul rând, Ropay este un răspuns de aliniere a României la tendinţele europene şi globale”, a mai spus Sabin Carantină.

În opinia sa, RoPay simplifică anumite operaţiuni şi activităţi ale părţilor implicate într-o tranzacţie, aduce în sistemul bancar o parte a acestora care sunt efectuate în mod curent cu numerar, precum şi un grad sporit de incluziune financiară.

„RoPay îşi propune să simplifice anumite operaţiuni şi activităţi ale părţilor implicate într-o tranzacţie, în al doilea rând, să aducă în sistemul bancar o parte a acestora care sunt efectuate astăzi, în mod curent, cu numerar, ceea ce presupune costuri şi riscuri mai mici pentru comercianţi, cât şi pentru bănci. În al treilea rând, pentru mulţi dintre clienţii finali, persoane fizice, folosirea RoPay înseamnă un grad sporit de incluziune financiară.
După unele informaţii culese din piaţa autohtonă de retail, plata electronică la casieriile de magazin fizic de mari dimensiuni ajunge la aproximativ 40-45% din totalul încasărilor dintr-o zi, iar proporţia are dimensiuni similare şi în comerţul online. Această proporţie plasează România în mod constant pe ultimul loc în clasamentul ţărilor europene din perspectiva plăţilor electronice per capita”, a adăugat directorul general Transfond.

Potrivit acestuia, RoPay îşi propune să pună la dispoziţia clienţilor o paletă cât mai largă de situaţii de plată care să satisfacă cerinţe şi nevoi particulare ale clienţilor. Totodată, RoPay îşi propune să fie considerat brandul naţional de încredere pentru plăţi electronice, inclusiv de acele categorii de utilizatori mai puţin incluşi financiar.

Pe de altă parte, Ropay este o metodă de plată sigură, cu standarde ridicate ale securităţii cibernetice, incluse încă din faza de proiect, a mai spus şeful Transfond.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...