Transgaz a bugetat 160 de milioane de euro pentru o achiziţie în afara României, în acest an
„Valoarea totală a investiţiilor pentru anul 2018 este de 1.860.205.288 lei aceasta cuprinzând şi valoarea achiziţiei unor părţi sociale la operatorii de profil din Europa- 768.112.788 lei „. Prevederea apare la capitolul „Planul de modernizare şi dezvoltare investiţii 2018” dintr-un document mai amplu al Transgaz, denumit „Planul de dezvoltare a sistemului naţional de transport gaze naturale 2018-2027”, publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
Cele 768 de milioane de lei înseamnă circa164 de milioane de euro, la un curs de 4,66 lei/euro.
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, nu a putut fi contactat pentru a explica ce achiziţie vizează Transgaz.
Transgaz a avut, în ultima perioadă, în plan două achiziţii externe, una materializată iar cealaltă nu.
Cea care s-a finalizat a fost achiziţia companiei Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, compania de transport al gazelor din Republica Moldova care se ocupă de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, tranzacţie parafată în primăvara acestui an.
„Evenimentul marchează încheierea unei etape din procesul de privatizare a I.S. Vestmoldtransgaz prin concurs investiţional şi dă contur uneia dintre cele mai semnificative tranzacţii efectuate în ultima perioadă de Guvernul Republicii Moldova, vânzarea incheindu-se pentru preţul de 180.200.000 lei moldoveneşti si un program de investiţii de până la 93.000.000 euro în următorii doi ani”, a anunţat Transgaz
Cele 180 de milioane de lei moldoveneşti înseamnă circa 5,3 milioane de euro. Conducta Ungheni-Chişinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România spre Republica Moldova. Gazoductul Ungheni-Chişinău va fi o continuare a conductei Iaşi-Ungheni, inaugurată în 2014.
Tranzacţia eşuată a fost încercarea de a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al DESFA, operatorul reţelei de transport al gazelor din Grecia. DESFA gestionează o reţea de gazoducte care transportă gaze naturale între graniţa Greciei cu Turcia şi cea dintre Grecia şi Bulgaria prin conducte cu o lungime de 1.459 de kilometri. De asemenea, DESFA deţine o facilitate de lichefiere a gazelor în apropiere de Atena.
În luna februarie a acestui an, autorităţile de la Atena au primit două oferte angajante, una de la consorţiul alcătuit din companiile Snam (Italia), Enagas (Spania) şi Fluxys (Belgia) şi alta de la consorţiul compus din spaniolii de la Regasificadora Del Noroeste (Reganosa), românii de la Transgaz şi BERD.
Grecia a acceptat oferta de 535 milioane de euro venită de la consorţiul condus de grupul italian Snam, în timp ce consorţiul din care a făcut parte Transgaz a oferit 457 de milioane de euro pentru pachetul de 66%.