Transgaz a fost retrogradată cu o treaptă de S&P

Standard & Poor's (S&P) a redus marţi cu o treaptă ratingul Transgaz Mediaş, la "BB", de la "BB+", cu perspectivă negativă, deoarece incertitudinile din zona reglementării domeniului energiei ar putea afecta competitivitatea companiei, se spune într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 11:49
Transgaz a fost retrogradată cu o treaptă de S&P

Standard & Poor’s (S&P) a redus marţi cu o treaptă ratingul Transgaz Mediaş, la „BB”, de la „BB+”, cu perspectivă negativă, deoarece incertitudinile din zona reglementării domeniului energiei ar putea afecta competitivitatea companiei, se spune într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

„Cadrul de reglementare din România pentru activităţile de transport al gazelor naturale au devenit mai puţin favorabile şi afectează, după părerea noastră, poziţia competitivă a Transgaz (…) Perspectiva negativă reflectă în principal opinia noastră că incertitudinile din zona reglementării şi plăţile ridicate în contul dividendelor ar putea slăbi profilul de risc financiar al companiei pe termen scurt şi mediu”, se arată în comunicatul publicat marţi de S&P.

Transgaz Mediaş este operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale şi este listat la bursa de la Bucureşti (TGN).

„Am înţeles că agenţia naţională de reglementare ANRE nu a efectuat revizuirea mecanismului existent de stabilire a tarifelor înainte de iulie 2012, dată care marchează începutul celei de-a treia perioade de reglementare de cinci ani. În scenariul luat în calcul anterior, am presupus că vom avea vizibilitate atât în privinţa recuperării veniturilor pierdute (…), cât şi a noii metodologii de tarifare, înainte de începutul celei de-a treia perioade de reglementare”, se spune în comunicat.

ANRE a anunţat numai veniturile reglementate pentru perioada iulie 2012 – iunie 2013, însă nu şi noul tarif sau un calendar pentru recuperaerea veniturilor pierdute, notează S&P.

„Astfel, Transgaz aplică tarife neschimbate din 2009 şi credem că recuperarea tarifelor rămâne învăluită în incertitudine. Considerăm că această situaţie nu este conformă cu evaluările pe care le-am realizat anterior legat de mediul regulatoriu din România. Mai mult, situaţia subliniază riscuri cheie privind reglementarea într-o jurisdicţie unde deciziile de reglementare nu sunt, după părerea noastră, independente de guvern”, se arată în comunicatul agenţiei de rating.

Ratingul companiei ar putea fi redus cu încă o treaptă dacă S&P ar determina că noul cadru de reglementare ar slăbi semnificativ capacitatea companiei de a genera flux de numerar.

Perspectiva ratingului ar putea fi îmbunătăţită la stabilă dacă agenţia ar remarca schimbări în zona reglementării, în sensul „furnizării de suficientă vizibilitate, predictibilitate şi sprijin pentru profiturile Transgaz. Aceasta ar depinde şi de o eventuală constatare că remuneraţia din zona reglementării ar rămâne suficient izolată de intervenţia politică de natură negativă, legată modificarea situaţiei economce sau fiscale din ţară”, se arată în comunicat.

Probabilitatea îmbunătăţirii ratingului companiei este redusă în prezent, deoarece depinde de creşterea calificativului acordat României cu cel puţin două trepte, notează S&P.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este un exemplu de instituţie a statului care ar trebui să fie independentă de zona politicului, însă a răspuns la comenzi politice.

Transgaz Mediaş a avut în primele şase luni un profit net în scădere cu aproape 18%, la 210,3 milioane lei (48 milioane euro), pe fondul majorării cheltuielilor pentru amortizarea mijloacelor fixe. Cifra de afaceri a crescut cu 0,8% în primul semestru din acest an, de la 712,6 milioane lei la 718,2 milioane lei (163,6 milioane euro).

Cheltuielile totale au avansat cu 10,5%, la 507,3 milioane lei (115,5 milioane euro), în timp ce veniturile au crescut cu doar 0,4%, la 767 milioane lei (174,4 milioane euro).

Principalii acţionari ai companiei sunt Ministerul Economiei (73,5%) şi Fondul Proprietatea (14,98%).

Te-ar mai putea interesa și
Garsoniera de 27 mp și un sfert de milion de euro din Cluj-Napoca. Cum arată și unde e
Garsoniera de 27 mp și un sfert de milion de euro din Cluj-Napoca. Cum arată și unde e
O garsonieră din centrul orașului Cluj-Napoca poate candida la titlul de cea mai scumpă locuință din România. Garsoniera a devenit virală pe Internet datorită prețului cerut. Pentru o......
Prelungirea Ghencea: Start lucrări la tronsonul de lângă Pasajul Domneşti
Prelungirea Ghencea: Start lucrări la tronsonul de lângă Pasajul Domneşti
Secretarul de stat in Transporturi Irinel Ionel Scrioşteanu a anunțat joi startul lucrărilor la tronsonul de lângă Pasajul ...
Update: Ferma aparține danezilor de la Premium Porc Group (Surse). Un focar de pestă porcină africană a fost depistat la o fermă din localitatea Fântânele, județul Constanța. 49.000 de animale vor fi sacrificate
Update: Ferma aparține danezilor de la Premium Porc Group (Surse). Un focar de pestă porcină africană a fost depistat ...
Update: Proprietara fermei de porci unde a fost depistat un focar de pestă porcină africană este compania Premium Porc ...
Direcţia de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din cadrul ANPC a preluat sarcina de a primi reclamațiile privind serviciile financiar-bancare, după decizia ÎCCJ privind CSALB
Direcţia de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din cadrul ANPC a preluat sarcina de a primi reclamațiile privind serviciile ...
Consumatorii care întâmpină dificultăţi în relaţia cu operatorii economici financiar-bancari se pot adresa Direcţiei ...