Transgaz a propus sistarea importurilor de gaze în noiembrie: Producţia internă poate acoperi întregul consum

Operatorul naţional de transport şi sistem al gazelor, Transgaz, estimează că, în luna noiembrie, întregul consum de gaze al ţării poate să fie acoperit din producţia internă, însă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a avizat o pondere de 2% a importurilor, potrivit unui document al ANRE.
Economica.net - vin, 24 oct. 2014, 10:28
Transgaz a propus sistarea importurilor de gaze în noiembrie: Producţia internă poate acoperi întregul consum

Astfel, estimările Transgaz, realizate pe baza datelor transmise de operatorii din piaţă, arată că, în luna noiembrie 2014, la nivel naţional se vor consuma 11,4 milioane de MWh de gaze, scrie Agerpres.

Transgaz a estimat că acest consum poate fi acoperit din producţia autohtonă şi a propus ca importurile să fie reduse la zero. Însă ANRE a avizat un import de 2%, urmând ca gazele interne să reprezinte 98% din consum. Acest lucru este valabil atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali.

Din totalul de 11,4 milioane de MWh, cea mai mare parte, respectiv 5,8 milioane de MWh, va reprezenta consumul marilor utilizatori industriali, consumul populaţiei reprezintă 4,3 milioane de MWh, iar restul reprezintă consumul tehnologic al centralelor şi al producătorilor de energie electrică ce sunt exceptaţi de la utilizarea gazelor de import.

Potrivit reglementărilor în vigoare, toţi consumatorii industriali trebuie să realizeze un coş de gaze intern-export avizat de ANRE, acelaşi pentru toţi. Excepţie de la această prevedere fac termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici şi care au acelaşi coş de gaze ca şi populaţia, precum şi centralele Brazi, deţinută de Petrom, şi Iernut, aparţinând Romgaz, care utilizează propriile gaze pentru producţia de energie electrică şi termică.

În primele şase luni ale acestui an, importurile de gaze au însemnat 9% din consumul total al ţării, în scădere semnificativă faţă de anii trecuţi, când gazele din Rusia însemnau 20-25%. Aceasta deoarece consumul de gaze s-a redus, ca urmare a temperaturilor ridicate de iarna trecută, a închiderii unor consumatori mari, dar şi datorită implementării unor măsuri de eficienţă energetică din partea industriei.

În ultima lună, Gazprom a redus livrările de mai multe ori în România fără niciun motiv oficial. Ministrul de resort, Răzvan Nicolescu, a precizat de mai multe ori că românii nu va fi afectaţi de această situaţie, nici măcar în cazul în care Rusia sistează de tot importurile până la primăvară.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...