Transgaz a scos la licitaţie lucrările pentru infrastructura de export de gaze din Dobrogea
„Consolidarea sistemului de transport în România, între Onești – Isaccea și inversarea fluxului la Isaccea” – faza 2 (Interconectarea Sistemului Național de Transport cu Sistemul Internațional şi reverse flow la Isaccea – faza 2): Modernizarea Stației de comprimare Onești și Modernizarea Stației de comprimare Siliștea”. Aşa sună anunţul lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice de către Romgaz, săptămâna trecută.
Valoarea proiectului este de 240 de milioane de lei.
Ofertele vor fi deschise în 10 ianuarie 2019, preţul va conta în proporţie de 85% în desemnarea câştigătorului, 7,5% reprezintă experienţa în derularea unor lucrări similare şi 7,5% este garanţia oferită pentru staţiile de comprimare. Contractul va fi finanţat din fonduri proprii.
Termenul maxim de executie a lucrarilor este 11 luni (termen care nu include perioada serviciilor de mentenanță prevăzută pentru 24 de luni). Perioada de valabilitate a contractului va fi 48 luni, care va include și 24 de luni – perioada de mentenanță, spune Transgaz.
Inversarea fluxului (reverse flow) la Isaccea presupune posibilitatea ca gazele naturale din România,în special cele care or fi scoase din Marea Neagră să poată fi exportate prin sistemul de conducte de tranzit care traversează România prin Dobrogea.
Între Isaccea şi Negru Vodă Dobrogea este traversată de trei conducte de gaz, care au fost construite şi, până de curând, operate exclusiv de Gazprom prin care gazul Rusia tranzitează România, cu destinaţia Bulgaria şi, mai departe, Grecia şi Turcia. Gazprom a pierdut, partial până acum, dreptul exclusiv de a transporta gaze pe aceste conducte, care pot fi folosite în parte şi de alţi operatori. Această operaţiune de inversare a fluxului de gaze este necesară pentru a permite „curgerea” gazului în in sens invers, după interconectarea cu sistemul românesc, adică din România spre Ucraina.
Proiectul este unul prioritar pentru Transgaz.