‘Pentru a prelua gazele extrase de OMV Petrom şi de Exxon, este nevoie de o conductă care să aducă gazul din Marea Neagră pe uscat, apoi să-l transporte de-a lungul ţării până în Ungaria. Pentru această conductă şi pentru a întări restul sistemului de transport, astfel încât să suporte preluarea acestor cantităţi uriaşe de gaze, este nevoie de investiţii de un miliard de euro’, au spus sursele menţionate.
Potrivit acestora, este nevoie ca aceste investiţii să fie demarate încă de acum, pentru ca întregul sistem de conducte noi să fie funcţional în anul 2019, când se estimează începutul producţiei de gaze în perimetrul Neptun.
‘Conducta va fi construită şi finanţată exclusiv de Transgaz. Banii vor proveni 60% din emisiuni de obligaţiuni şi restul din credite de la bănci’, au adăugat sursele citate.
Această conductă va fi folosită şi de celelalte companii care vor extrage ulterior gaze din Marea Neagră.
Pe lângă OMV Petrom şi ExxonMobil, mai deţin participaţii în perimetre maritime Romgaz, Lukoil, PetroVentures, Petroceltic şi Petromar Resources.
În urmă cu o săptămână, la Viena, Jaap Huijskes, directorul de explorare şi producţie al OMV, a estimat că producţia de gaze în perimetrul Neptun va începe la finele acestui deceniu.
‘Vom fora a doua sondă de explorare la finele trimestrului doi al anului viitor pentru a confirma primele descoperiri ale sondei Domino, cele din 2012. Apoi vom fora şi alte sonde în perimetrul Neptun’, a spus el.
Întrebat dacă OMV este convins că acolo se găsesc zăcăminte comerciale de gaze, oficialul companiei a răspuns: ‘Ne aşteptăm ca producţia în perimetrul Neptun să înceapă la finele acestui deceniu’.
Petrom şi ExxonMobil explorează perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde o primă sondă de explorare a relevat, în 2012, posibile zăcăminte între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. La consumul actual al ţării, acestea ar putea acoperi consumul integral de gaze al României timp de şase ani.