Transgaz: Exportul de gaze în Ungaria „nu e mare lucru”. Mai sunt necesare 10 milioane euro

Economica.net
25 04. 2013
news_20110124_05383359_120004681_38407500

„Fizic, nu e mare lucru. Ungaria are o presiune mai mare în conducte faţă de noi. Pentru importul şi exportul gazelor prin Arad-Szeged mai sunt necesare vreo 10 milioane de euro, pentru o conductă şi două staţii de compresie”, a afirmat Pătârniche, prezent la un seminar pe teme energetice.

El nu a precizat când se va realiza această invetiţie.

Începerea exporturilor de gaze în 2013 este una dintre obligaţiile asumate de România faţă de FMI şi Comisia Europeană (CE). CE a declanşat în luna octombrie a anului trecut procedura de infringement în cazul României, pentru că nu asigură condiţiile necesare exportului de gaze.

România are o singură conexiune pentru transportul gazelor cu ţări din Uniunea Europeană, cu Ungaria, pe rura Arad-Szeged, însă aceasta permite deocamdată doar importul de gaze.

Principalii producători de gaze din România sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom (SNP), din grupul austriac OMV. Cele două companii asigură aproximativ două treimi din necesarul de gaze, iar diferenţa este importată în principal din Federaţia Rusă.

O altă conductă de import-export de gaze naturale, Giurgiu-Ruse, care va lega România şi Bulgaria, va fi finaliztă în 30 iunie, a arătat oficialul Transgaz .

Consiliul European a decis, în februarie 2011, că fiecare stat din Uniunea Europeană să aibă cel puţin două surse de gaze naturale şi electricitate până în 2014, astfel încât să fie evitată o situaţie similară crizei dintre Rusia şi Ucraina din 2009.

În ambele proiecte, respectiv cu Ungaria şi cu Bulgaria, România este reprezentată de operatorul sistemului naţional de transport al gazelor, Transgaz.

Compania Transgaz este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.