Transgaz: Prin înscrierea în cursa pentru privatizarea DESFA, vrem să contribuim la creşterea gradului de predictibilitate pe piaţa energiei
‘Prin înscrierea alături de GRTgaz în competiţia de selecţie a potenţialilor câştigători ai licitaţiei, confirmată la 07.08.2017 prin comunicatul oficial al HRADF, Transgaz îşi exprimă intenţia de a contribui la creşterea gradului de predictibilitate pe piaţa europeană a energiei’, se menţionează în comunicat.
Consorţiul format de Transgaz şi GRTgaz a depus o scrisoare de intenţie pentru achiziţia a 66% din acţiunile DESFA care fac obiectul privatizării organizate de Fondul Republicii Elene pentru Dezvoltarea Activelor (HRADF).
Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al DESFA face parte din măsurile convenite de autorităţile de la Atena cu Comisia Europeană şi cu creditorii internaţionali, în cadrul programului mai amplu de redresare a economiei elene, fiind confirmată ca un element cheie al pachetului de reforme în cuprinsul celei de a doua revizii a Raportului de conformare întocmit de Comisia Europeană
Şase companii şi-au exprimat interesul de a achiziţiona o participaţie de 66% în operatorul reţelei de gazoducte din Grecia – DESFA – a anunţat Agenţia pentru Privatizare a statului elen, valoarea tranzacţiei fiind estimată la 400 de milioane de euro, conform Reuters.
Investitorii interesaţi de achiziţionarea pachetului majoritar sunt: operatorul reţelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz şi firma franceză GRTgaz; Macquarie Infrastructure and Real Assets; un consorţiu format din companiile Snam (Italia), Fluxys (Belgia), Gasunie (Olanda) şi Enagas (Spania); grupul spaniol Regasificadora del Noroeste; Integrated Utility Services şi Powerglobe LLC. Ulterior, investitorii de pe lista scurtă vor fi invitaţi să prezinte oferte angajante.
Grecia trebuie să finalizeze vânzarea DESFA până la sfârşitul anului, conform schemei de privatizare inclusă în cel de-al treilea pachet de asistenţă financiară.
Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 milioane de euro şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.
Aceasta este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce un acord anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat din cauza unor neînţelegeri legate de tariful gazelor naturale.
Luna trecută, ministrul elen al Energiei, George Stathakis, declara că autorităţile de la Atena se aşteaptă ca potenţialii investitori să ofere cel puţin 400 milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni la DESFA.