Profitul Transgaz la șase luni este mai mult decât dublu, creştere masivă a investițiilor

Transgaz, operatorul rețelei naționale de transport a gazelor naturale, a obținut în prima jumătate a anului un profit net de 176 de milioane de lei, potrivit datelor financiare prezentate de companie.
Mihai Nicuţ - vin, 16 aug. 2024, 18:38
Profitul Transgaz la șase luni este mai mult decât dublu, creştere masivă a investițiilor

Profitul net de 176 de milioane de lei este de circa două ori și jumătate mai mare decât cele 70 de milioane de lei consemnate în primul semestru din 2023. Veniturile din activitatea de exploatare, înainte de activitatea de echilibrare și de construcții a fost de circa un miliard de lei, în creștere cu 34%, din care veniturile din activitatea de transport intern au fost de 942 de milioane de lei, în creștere cu 49%.

Creșterea veniturilor a venit în principal ca urmare a creșterii tarifelor de transport în perioada 1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024. Astfel, tariful mediu de rezervare a capacității a fost mai mare cu 1,77 lei/MWh, cu influență pozitivă de 313 milioane lei, iar cel tariful mediu de transport volumetric mai mare cu 0,52 lei/MWh, cu influență pozitivă de 36 milioane lei.

Cheltuielile de exploatare au crescut cu diar 18%, la 848 de milioane de lei.

Investițiile au crescut masiv, de la 44 de milioane de lei în prima jumătate a anului trecut la aproape 690 de milioane de lei în prima jumătate a acestui an.

Transgaz a transportat prin conducte, în șase luni, 6,47 miliarde de metri cubi de gaze, în creștere cu 9% față de volumele din aceeași perioadă din 2023.

Din anul 2018, urmare a achiziţionării Vestmoldtransgaz SRL din Republica Moldova de către Eurotransgaz SRL, Transgaz, în calitate de societate-mamă, întocmeşte situaţii financiare consolidate de grup.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a devenit, începând cu data de 25 august 2021, asociat cu o participaţie de 25% în capitalul social al companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz SRL (VMTG), subsidiara Transgaz din Republica Moldova. VMTG a preluat în septembrie 2023 de la Moldovatransgaz SRL activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale din Republica Moldova.

SNTGN Transgaz este unicul operator al Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale (SNT) care asigură transportul a peste 90% din gazul natural consumat în România.

Transgaz desfăşoară următoarele activităţi: transportul intern al gazelor naturale – activitate reglementată de monopol, cu tarife stabilite în baza metodologiei emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei; transportul internaţional al gazelor naturale – activitate nereglementată realizată prin conducte de transport gaze naturale, cu tarife stabilite în conformitate cu contractele comerciale încheiate între părţi; dispecerizarea gazelor şi cercetarea şi proiectarea în domeniul transportului gazelor naturale.

În calitate de operator de sistem şi de transport gaze naturale certificat conform celui de-Al Treilea Pachet Energetic, din iulie 2010 Transgaz este membru ENTSOG (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi de Sistem de Gaze Naturale), organizaţie în cadrul căreia compania cooperează cu toţi operatorii europeni ai sistemelor de transport gaze naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Economia României va fi impactată indirect de războiul tarifelor pornit de SUA
Economia României va fi impactată indirect de războiul tarifelor pornit de SUA
Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor, dar problema o reprezintă impactul indirect, respectiv cum vor fi afectați clienții companiilor din România, a......
197,6 milioane de europeni erau ocupați în 2024. România e sub medie, alături de Grecia și Italia
197,6 milioane de europeni erau ocupați în 2024. România e sub medie, alături de Grecia și Italia
Aproximativ 197,6 milioane de persoane în vârstă de muncă (20-64 ani) din Uniunea Europeană erau ocupate în 2024, ceea ...
S-au schimbat șefii la FNGCIMM: Cătălin Leonte director general și Ionuț Stavre, adjunct
S-au schimbat șefii la FNGCIMM: Cătălin Leonte director general și Ionuț Stavre, adjunct
Cătălin Leonte este noul director general al FNGIMM, secondat de Ionuț Stavre în calitatea de director general adjunct. ...
Vouchere de vacanță 2025: Hotărârea de Guvern privind noile norme de accesare ale voucherelor de vacanță de 800 de lei a fost trimisă către avizare
Vouchere de vacanță 2025: Hotărârea de Guvern privind noile norme de accesare ale voucherelor de vacanță de 800 de ...
Hotărârea de Guvern privind noile norme de accesare a voucherelor de vacanță, care se utilizează pentru plata a 800 ...