Transgaz şi BEI au semnat un acord pentru consultanţă în vederea strategiei de decarbonizare

Transgaz şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) au semnat luni un acord privind furnizarea de servicii de consultanţă în vederea elaborării strategiei pentru decarbonizare a companiei.
AGERPRES - lun, 16 mai 2022, 11:28
Transgaz şi BEI au semnat un acord pentru consultanţă în vederea strategiei de decarbonizare

„Colaborarea Transgaz cu BEI este excelentă. Până acum, Transgaz a semnat mai multe contracte cu Banca Europeană de Investiţii: 100 de milioane pentru proiectul BRUA, bani care au fost traşi, iar proiectul s-a finalizat; 150 de milioane de euro care urmează a fi traşi odată cu începerea conductei Tuzla-Podişor. Aşteptăm cât mai repede decizia de investiţii a concesionarilor din perimetrul Neptun Deep şi sperăm ca prima tragere din acest împrumut să fie până la sfârşitul anului. Un contract de 38 de milioane de euro pentru gazoductul Ungheni-Chişinău, proiect finalizat; un grant nerambursabil de circa 230.000 de euro pentru evaluarea strategică de mediu pentru programul de dezvoltare pe zece ani”, a spus luni directorul general al Transgaz, Ion Sterian, în cadrul ceremoniei de semnare a acordului, care a avut loc la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă şi a miniştrilor Energiei, Virgil Popescu, şi Finanţelor, Adrian Câciu, scrie Agerpres.

Potrivit oficialului Transgaz, compania va primi un grant de circa 300.000 de euro pentru strategia de decarbonizare, care se va implementa treptat până la atingerea neutralităţii din punctul de vedere al emisiilor.

La rândul său, Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte BEI, a arătat că Transgaz este o companie foarte importantă pentru cetăţenii români şi pentru aprovizionarea cu energie în România.

„BEI este mândră că va consilia Transgaz pentru strategia de decarbonare. Decarbonizarea a devenit mai importantă în acest context nefericit în UE”, a declarat reprezentantul băncii.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale care asigură în condiţii de siguranţă, eficientă, competitivitate şi cu respectarea standardelor europene de performanţă şi mediu, transportul a peste 90% din gazele naturale consumate în România.

În calitate de operator tehnic unic al sistemului românesc de transport gaze naturale, societatea desfăşoară în conformitate cu reglementările şi standardele naţionale şi ale Uniunii Europene privind calitatea, performanţa, mediul şi dezvoltarea durabilă: servicii de transport intern şi internaţional al gazelor naturale; dispecerizare şi cercetare-proiectare pentru transportul gazelor naturale.

Din anul 2008, Transgaz este listată la Bursa de Valori Bucureşti. Structura acţionariatului Transgaz este: 58,5097% din acţiuni sunt deţinute de statul român reprezentat de Guvern prin Secretariatul General al Guvernului şi 41,4903% de alţi acţionari (free-float).

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...