Transgaz va împrumuta Nabucco, cu cel mult 3,5 milioane de euro, pentru închiderea controlată

Transgaz Mediaş (TGN) şi OMV Austria vor împrumuta cu cel mult 7,5 milioane de euro compania Nabucco Gas Pipeline International din Austria (NIC), care a eşuat în găsirea unui furnizor de gaze pentru gazodutul Nabucco, pentru evitarea intrării în insolvenţă a firmei de proiect.
Economica.net - lun, 23 sept. 2013, 11:19
Transgaz va împrumuta Nabucco, cu cel mult 3,5 milioane de euro, pentru închiderea controlată

Împrumutul pe care Transgaz urmează să îl acorde va fi purtător de dobândă şi va fi garantat cu active viabile ale NIC, se arată într-un comunicat al companiei din Mediaş trasmis luni Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii Transgaz au aprobat, luni, 23 septembrie, în AGA, închiderea controlată a NIC şi a companiilor Nabucco înfiinţate în fiecare stat membru al consorţiului.

Bugetul total de închidere a NIC este de 20 milioane de euro şi a fost aprobat de comitetul de conducere al NIC.

Împrumutul este „destinat să acopere nevoia de lichidităţi a NIC pentru evitarea situaţiei de insolvenţă şi a procedurilor legale aferente”, potrivit comunicatului.

Transgaz, controlat de stat, prin Ministerul Finanţelor, va mai contribui cu un aport în numerar în valoare de maximum 1,34 milioane de euro la operaţiunea de majorare a capitalului social al NIC, pentru acoperirea deficitului de lichidităţi în valoare de 7,5 milioane de euro evidenţiat prin bugetul de închidere controlată.

Compania din Mediaş a cheltuit 110,7 milioane de lei (25,1 milioane de euro) pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, o variantă scurtată a proiectului iniţial, iar întrucât proiectul nu s-a concretizat, compania de stat a raportat această sumă drept pierdere.

Grupul austriac OMV, liderul consorţiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest.

Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).

Consorţiul spera să convingă consorţiul Şah Deniz II, care dezvoltă zăcământul uriaş de gaze naturale Şah Deniz, din Marea Caspică, să selecteze Nabucco Vest ca rută de transport al gazelor spre Europa.

Consorţiul Şah Deniz II a ales însă o altă conductă, respectiv Trans-Adriatic Pipeline (TAP), cu destinaţia în Italia, ca rută de export către Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: I-am cerut secretarului general al NATO să sprijine suplimentarea şi întărirea prezenţei aliate în România
Ciolacu: I-am cerut secretarului general al NATO să sprijine suplimentarea şi întărirea prezenţei aliate în România
Premierul Marcel Ciolacu a informat, luni, că i-a solicitat secretarului general al NATO, Mark Rutte, să sprijine suplimentarea şi întărirea prezenţei militare aliate în România, ca un demers......
Suedia și Finlanda își sfătuiesc cetățenii să se pregătească pentru un posibil război
Suedia și Finlanda își sfătuiesc cetățenii să se pregătească pentru un posibil război
Suedia a început luni să le trimită locuitorilor săi aproximativ cinci milioane de broşuri, îndemnându-i să se pregătească ...
Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor pentru emisiunea de obligaţiuni de stat pe 30 de luni, prin care voia să împrumute 700 mil.lei
Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor pentru emisiunea de obligaţiuni de stat pe 30 de luni, prin care ...
Ministerul Finanţelor (MF) a respins, luni, toate ofertele băncilor primite în cadrul licitaţiei pentru o emisiune de ...
Ciucă – Întâlnire la Viena cu cancelarul Nehammer. Aderarea României la Schengen – principalul subiect de discuţie
Ciucă – Întâlnire la Viena cu cancelarul Nehammer. Aderarea României la Schengen – principalul subiect de ...
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului, s-a întâlnit, luni, la Viena, cu cancelarul austriac, Karl Nehammer, ...