Consiliul de Administraţie al companiei ruse Transneft a evaluat miercuri „soluţiile” pentru consecinţele incidentului din aprilie legat de intrarea de petrol ce nu îndeplinea cerinţele în sistemul oleoductului principal Druzhba, se menţionează într-un comunicat al companiei.
Astfel, reprezentanţii CA au decis plata către companiile ruseşti a unei sume de maximum 15 dolari pe barilul de petrol contaminat, fără a preciza la cât se va ridica totalul compensaţiilor.
Numai Rosneft, care deţine o cotă de 78% din petrolul injectat în oleoduct, va primi până la 257 milioane dolari compensaţii, conform calculelor cotidianului Vedemosti.
Transneft a subliniat că firmele petroliere ruseşti afectate vor trebui să justifice cu documente pierderile suferite.
Oleoductul a fost oprit timp de peste două luni, după ce Belarus a detectat pe 19 aprilie petrol contaminat în ramura nordică a conductei petroliere Druzhba şi a optat pentru închiderea fluxului, decizie la care s-au raliat şi Polonia şi Germania, şi, ulterior, Slovacia.
Oleoductul Druzhba porneşte din oraşul rusesc Samara şi ajunge în Belarus la Mozyr, de unde pornesc două ramificaţii: una trece prin Polonia, Germania, Letonia şi Lituania, şi cealaltă ajunge în Ucraina, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria şi Croaţia.
Contaminarea nu a afectat numai companiile ruseşti, care vor fi despăgubite, ci şi alţi actori din sector, precum operatorii oleoductului din ţările afectate, cumpărătorii sau intermediarii, printre alţii.
Potrivit Vedemosti, despăgubirile pe care va trebui să le plătească Transneft ar putea ajunge până la 550 milioane de dolari, dacă se ţine cont de solicitările Belarus, care reclamă pierderi de peste 200 milioane de dolari.
Minskul a propus Moscovei majorarea tarifului de tranzit cu 21,7% pentru a compensa pierderile provocate de petrolul contaminat.
Preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko, a estimat că Minkul a pierdut „sute de milioane de dolari” din cauza incidentului.
Curăţarea în totalitate a petrolului contaminat din oleoductul Druzhba va dura cel puţin opt luni, a anunţat în iunie operatorul sectorului belarus al conductei, Gomeltransneft.
Petrolul rusesc a fost contaminat cu o concentraţie ridicată, de până la 300 părţi per milion, de cloruri organice, utilizate pentru îmbunătăţirea producţiei de petrol.
Aceste componente de aditivi şi dizolvanţi, în cazul în care nu sunt eliminate, se pot transforma în cadrul procesului de rafinare în acid clorhidric sau clorură de amoniu şi să dăuneze rafinăriilor.
Conform rezultatelor preliminare ale investigaţiei privind acest incident, petrolul rusesc contaminat a fost injectat în oleduct de un grup de cel puţin 13 persoane care ar fi furat petrol curat în valoare de circa 15.800 dolari şi au încercat să acopere delictul, conform avocatului unuia dintre acuzaţi, Dmitri Natarius.